Biden vil ta oppgjør med systematisk rasisme

Tidligere visepresident Joe Biden, som etter all sannsynlighet ble Demokratenes presidentkandidat i høstens valg, mener at det er på høy tid at USA tar et oppgjør med flere hundre år med systematisk rasisme. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Demokratenes sannsynlige presidentkandidat Joe Biden mener at det er på høy tid USA tar et oppgjør med sin lange historie av systematisk rasisme.

– Landets opprinnelige synder er fortsatt en skamplett, sier Biden, med henvisning til slavetiden.

– Dersom vi står tause på sidelinjen, er vi medskyldige, sier han i et opptak gjort i hjemmet i Delaware.

– Folkens, vi må stå opp, vi må gjøre noe, vi må endre oss, sier Biden.

Brutalt

Politiets brutale pågripelse av den 46 år gamle afroamerikaneren George Floyd, som døde kort tid etter, har utløst omfattende protester og opptøyer i en rekke amerikanske byer.

Fire politimenn har fått sparken, og en av dem er siktet for forsettlig drap etter hendelsen i Minneapolis, der Floyd fikk et kne over nakken og ble holdt nede i mange minutter, til tross for at han tryglet om luft.

(Se video: Her blir CNN-teamet arrestert på direkten)

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her blir CNN-teamet arrestert på direkten

– Alle mennesker trenger å puste. Det er så enkelt, så grunnleggende, så brutalt, sier Biden, som forteller at han har ringt Floyds familie for å kondolere.

Lang liste

Behandlingen av Floyd føyer seg inn i en lang rekke tidligere hendelser, der afroamerikanere har blitt ofre for politivold, mener han.

– Det samme hendte med Ahmaud Arbery og Breonna Taylor. Dette er en liste som går 400 år bakover i tid, sier Biden.

Biden kommenterer ikke direkte Donald Trump og hans omstridte Twitter-melding om hendelsene, der presidenten blant annet kaller demonstrantene i Minneapolis «bøller».

Skytingen begynner

– Blir det trøbbel, kommer vi til å ta kontroll. Når plyndringen starter, begynner skytingen, skrev presidenten i meldingen, som Twitter flagget som oppmuntring til voldsbruk.

Det samme ble sagt av politisjef Walter Headley Jr. da han forsvarte politiets brutalitet under borgerrettighetsbevegelsens protester i Miami på 1960-tallet.

– Nå trenger vi ikke opphissende Twitter-meldinger. Nå må det ikke oppmuntres til voldsbruk. Nå må vi stå opp som nasjon, sammen med de svarte, sammen med alle minoriteter og forenes som ett Amerika, sier Biden.