Russland tester «dommedagsdrone» i Arktis

Poseidon-dronen i en faksimile fra en video på YouTube-kanalen til det russiske forsvarsdepartementet. Les mer Lukk

Den atomdrevne Poseidon-dronen kan detoneres for å sende en dødbringende tsunami-bølge på titalls meter mot nærmeste by.

Russland planlegger å teste sin ubemannede atomdrevne «dommedagsdrone» Poseidon i arktiske farvann denne høsten, melder Barents Observer.

Den er et av seks nye strategiske atomvåpen president Vladimir Putin fortalte om i mars 2018.

Den atomdrevne dronen har en rekkevidde på omkring 10.000 kilometer. Den kan detoneres for å sende en dødbringende tsunami-bølge på titalls meter mot nærmeste by eller marinebase, i tillegg til skaden fra atomeksplosjonen.

Poseidon-dronen er formet som en gigantisk torpedo og har fått kallenavnet «dommedagsdronen» av våpenanalytikere. Den er bygget for å bære atomstridshoder på opptil to megatonn, og skal kunne krysse Nordatlanteren ubemannet.

Bekreftet av Putin

Den atomdrevne undervannsdronen skal prøveskytes fra en Belgorod-ubåt, sier en kilde i den russiske forsvarsindustrien til nyhetsbyrået RIA Novosti tirsdag.

President Vladimir Putin bekreftet i 2018 eksistensen av undervannsdronen, som et av flere nye strategiske atomvåpen.

– Vi har utviklet ubemannede undervannsfartøy som kan bevege seg på store dyp interkontinentalt, langt raskere enn ubåter, sa han.

Atomavskrekking

Med den dypdykkende Poseidon-dronen vil Russland forsøke å komme amerikanske missilforsvarssystemer i forkjøpet og sikre atomavskrekking med mulighet for annenhåndsangrep.

Planen er å sette inn 16 slike droner med Nordflåten. To spesialbygde ubåter, Belgorod og Khabarovsk, skal bære våpnene.

Les også: