Nye spekulasjoner om Kim Jong-uns helse

De siste dagene har en rekke internasjonale medier meldt at Nord-Koreas diktator Kim Jong-un er alvorlig syk. Foto: KCPN / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Lørdag gikk Kim Jong-un glipp av en viktig markering i Nord-Korea. Nå svirrer ryktene om hans død.

De siste dagene har en rekke internasjonale medier meldt at Nord-Koreas diktator Kim Jong-un har gjennomgått en hjerteoperasjon og er alvorlig syk.

Diktatoren har ikke vist seg offentlig på over to uker.

Ryktene om Kims helsetilstand begynte å svirre da han ikke markerte fødselsdagen til den avdøde bestefaren 15. april, Nord-Koreas grunnlegger og mangeårige diktator Kim Il-sung.

Lørdag gikk han glipp av en ny markering, da landet feiret at det er 88 år siden hæren ble opprettet.

– Større kredibilitet nå

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har en delegasjon av kinesiske leger og tjenestemenn angivelig reist til Nord-Korea. Delegasjonen, ledet av et høyt ansett medlem av det kinesiske kommunispartiet, reiste fra Beijing torsdag.

Ifølge tre anonyme kilder skal legene være sendt for å komme med råd vedrørende diktatorens helse.

– Dette gjør at opplysningene om hans helsetilstand har større kredibilitet nå, enn når nyheten først sprakk. Når vi får rapporter fra Sør-Korea, så vil jeg nok tro mer på det, sier Paul Midford, Øst-Asia-ekspert og professor ved NTNU, til VG.

Ryktes død

Spekulasjonene om hva som har skjedd med diktatoren er mange. CNN melder at Kim skal ha fått behandling for hjerte- og karsykdommer. Operasjonen ble gjennomført 12. april.

Det japanske tidsskriftet Shukan Gendai melder at Kim har hatt et alvorlig hjerteinnfart, skriver NRK. Han skal nå være i en såkalt vegetativ tilstand. Det er en tilstand hos en pasient med alvorlig hjerneskade, der pasienten har våknet opp fra koma, men ikke viser tegn til bevissthet.

Ifølge den svenske avisen Expressen melder en mediesjef i TV-kanalen HKSTV i Hongkong at diktatoren er død. Opplysningene har blitt gjengitt i medier over hele verden, men har ikke blitt bekreftet fra offisielt hold.

Det har lenge vært kjent at Kim lider av overvekt, diabetes og hjerteproblemer.

Project 38 har offentliggjort dette satelittbilde av det som angivelig skal være toget til diktator Kim Jong-un i Wonsan. Les mer Lukk

Tog i Wonsan

Det er ikke kjent hvor den nordkoreanske diktatoren oppholder seg. Natt til søndag meldte tanketanken 38 North at det som sannsynligvis er diktatorens private tog, er parkert i feriebyen Wonsan. Togstasjonen er forbeholdt Kim-familien.

Toget sto ikke der 15. april, men ble observert på stasjonen 21. april og 23. april.

Et bilde offentliggjort i USA skal vise toget.

– Togets tilstedeværelse sier ingenting om hvor Nord-Koreas leder befinner seg eller om hvordan helsen hans er, men det styrker meldingene om at Kim oppholder seg i et elite-område på landets østkyst, sier 38 North i sin rapport.

I Wonsan har familien et større kompleks med blant annet flere store gjestehus og et rekreasjonssenter.

Dette satelittbildet viser Kim-familiens eiendomskomplekset i Wonsan. Les mer Lukk

Video: Det var tidligere i uka at ryktene begynte å svirre:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Uvisshet om helsetilstanden til Kim Jong-un