Trump ville ikke svare på spørsmål

President Donald Trump overlot fredagens pressebrifing til visepresident Mike Pence og Stephen Hahn hos det amerikanske mattilsynet (FDA). Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

President Donald Trump forlot sin usedvanlig korte pressebrifing i Det hvite hus fredag uten å åpne for spørsmål fra journalister.

Trump åpnet med å opplyse om status på coronaepidemien i USA, hvor han blant annet sa at de har overkapasitet av respiratorer og at de vil tilby hjelp til andre land.

Etter omtrent fem minutter ga han ordet videre til Stephen Hahn i det amerikanske mattilsynet (FDA), etterfulgt av visepresident Mike Pence.

Trump ventet på sidelinjen. Da Pence var ferdig på talerstolen, forlot alle tre rommet, uten å gjennomføre den vanlige spørsmålsrunden med de fremmøtte reporterne.

Desinfiserende midler

Presidenten har mottatt mye kritikk for å bruke pressebrifingen til å spre propaganda og for å spre medisinske teorier. Senest torsdag foreslo han blant annet at man kanskje kan sprøyte inn desinfiserende middel i kroppen som en slags «vask» for å bli kvitt viruset, noe han senere sa var ment sarkastisk.

– Jeg stilte spørsmålene sarkastisk til journalister som deg, bare for å se hva som kom til å skje, sa han til journalistene, og understreket at han ikke er lege selv.

Han hadde først presentert hvordan viruset reagerer på ulike temperaturer, klima og overflater.

– Setter folks helse i fare

Presidentens uttalelser møtte kraftige reaksjoner verden over, blant annet fra personer i helsevesenet som advarte mot å lytte til presidenten.

Det samme gjorde økonomiprofessor Robert Reich ved Berkeley-universitetet i California. Han sa at Trumps brifinger faktisk setter folks helse i fare.

– Boikott propagandaen. Lytt til ekspertene. Og vær så snill og ikke drikk desinfiseringsmidler, skrev Reich på Twitter.