Trump vil ha ulike restriksjoner fra sted til sted

President Donald Trump på pressekonferanse sammen med finansminister Steven Mnuchin onsdag. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Av frykt for de økonomiske konsekvensene av en langvarig nedstengning av den amerikanske økonomien, har president Donald Trump laget nye regler for smittefare.

Trump har flere ganger uttrykt ønske om å lette på de harde restriksjonene som er innført i forbindelse med koronapandemien – helst før påske, slik at amerikansk næringsliv kan komme i gang igjen.

– Hver nye dag vi står utenfor gjør det vanskeligere å komme raskt tilbake, sa presidenten under den daglige pressekonferansen torsdag.

Lokal vurdering

I et brev til USAs guvernører før pressekonferansen torsdag skrev Trump at de nye retningslinjene skal gi delstater og lokale ledere mulighet til å fatte beslutninger om de enten skal beholde, øke eller lempe på regler om sosial distanse og andre tiltak som er iverksatt for å bremse spredning av koronaviruset.

Under pressekonferansen sa lederen for presidentens kriseteam, doktor Deborah Birx, at det nye systemet tar sikte på å vurdere smittefaren med lokal presisjon i stedet for at det lages generiske regler som skal gjelde for hele USA. Det legges heller ikke opp til begrensninger i forflytting mellom steder med ulik grad av smittefare.

– Deler av dette vil behøve en høy grad av ansvarlig håndtering mellom fylkene, sa Birx.

Strengere allerede

I forrige uke kunngjorde Trump en 15 dager lang plan der folk ble oppfordret til å unngå store samlinger og holde seg mest mulig hjemme. Mange delstater har iverksatt langt strengere restriksjoner fordi de mente at de føderale reglene ikke var nok.

Trump mener at økt testing vil gjøre det mulig å komme med mer nyanserte anbefalinger ut fra hvor i landet folk befinner seg.

Han understreker at de nye retningslinjene skal utarbeides i tett kontakt med landets helsemyndigheter.

Meldingen om de nye reglene kommer samtidig som situasjonen forverret seg mange steder, og USA passerte torsdag Kina i antall smittede. Millionbyen New York er spesielt hardt rammet, og mange peker nå på New Orleans som den neste storbyen som kan få status som et episenter.