Det indiske hav:
Skal dykke på 4000 meters dyp i «Midnattssonen»
Your browser doesn't support HTML5 video.
Forskere skal for første gang besøke «Midnattssonen» i Det indiske hav Les mer Lukk
Ekspedisjonen gjennomføres i løpet av mars med en av verdens mest avanserte miniubåter – Limiting Factor – som har plass til to personer.
– Det er bare fem fartøy i verden som kan dykke på 6000 meters dyp og lavere, og bare ett som kan nå den nedre halvdel, sier ekspedisjonssjef Rob McCallum ifølge Christian Science Monitor.
– Så alt vi gjør er nytt. Alt vi vil se blir nærmest en ny oppdagelse.
For å motstå det enorme trykket på dypet er miniubåten hyllet i en 9 cm tykk kokong av titan. Ombord er nødoksygen for 96 timer.
En dykker ligger på miniubåten Limiting Factor i Middelhavet i januar 2020, som ledd i tester før dypdykkene i Det indiske hav i midten av mars. NTB Scanpix/AP. Les mer Lukk
Ekspedisjonen er ventet å starte 16. mars. Det gjennomføres i samarbeid med myndighetene på Seychellene og Maldivene. Disse og andre øynasjoner er særlig sårbare for klimaendringer. Prosjektet tar sikte på å samle data som vil la forskere og myndigheter forstå Det indiske havet bedre, og legge planer for vern av opptil 630.000 km2 hav.
Midnattssonen
I området kalt Midnattssonen når lyset knapt nok ned, men det finnes likevel rikelig med liv.
Ved hjelp av prøvetaking, sensorer og kartteknologi ønsker forskerne å identifisere nye arter og granske digre, undersjøiske fjell, samt å undersøke effektene av klimaendringer og plastforurensning. Ekspedisjonen varer i fem uker.
Den britiske stiftelsen som driver prosjektet – Nekton – planlegger å undersøke livet i havets store dyp, og vurdere effektene av klimaendringer i det uutforskede området, skriver Christian Science Monitor.
Miniubåten festet til en kran fra forskningsfartøyet DSSV Pressure Drop over Marianergropen i Stillehavet våren 2019. NTB Scanpix/Reuters. Les mer Lukk
Ekspedisjonen fokuserer på en rekke uutforskede undervannsfjell i Seychellene og Maldivene. Fjellene rager flere tusen meter over havbunnen.
Les også:Maldivene kan rett og slett forsvinne - og er forbannet på verden
Selvlysende dyr
Den britiske stiftelsen som driver prosjektet, Nekton, planlegger å undersøke livet i havets store dyp, og vurdere effektene av klimaendringer i det uutforskede området, skriver Christian Science Monitor.
– Under 1000 meters dyp finnes det ikke lys, men flere av dyrene er selvlysende, sier direktør for Nekton-prosjektet Oliver Steeds til nyhetsbyrået AP.
– Området vi skal undersøke har noen av de mest varierte livsformene i verdenshavene. Det vi kommer til å finne der er ukjent, sier han.
I fjor gjennomførte miniubåten ekspedisjoner til de dypeste punktene i hvert av de fem verdenshavene. Det dypeste dykket var på nærmere 11.000 meter, dypere enn Mount Everest er høyt.
Øvrige kilder: Nektons hjemmesider, Australske ABC.
Les også:
- Kun fem prosent av norsk plastemballasje er resirkulert
- Nå kan du dykke til Titanic
- Populære ferieøyer vil forsvinne innen 80 år