Mineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard
Regjeringen foreslo sommeren 2018 en havbruksminerallov for å sikre bærekraftig og lønnsom forvaltning av mineralforekomstene på norsk kontinentalsokkel. Bildet viser de karakteristiske fjelltoppen Tre Kroner i Kongsfjorden på Spitsbergen som stikker opp av breen. Foto: Steinar Myhr / NN / Samfoto / NTB Scanpix Les mer Lukk
Det dreier seg blant annet om kobber, sink, gull og sølv, ifølge TV 2. Det er forskere ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim som har gjort funnet.
– Mineralene har kommet opp med varmt vann fra jordas indre gjennom sprekker i jordskorpa. Et foreløpig estimat er at det er verdier for 1.000 milliarder kroner, forteller Egil Tjåland, instituttleder for geovitenskap og petroleum på NTNU.
– Det er ennå mye usikkerhet
Resultatene ble presentert på forskerkonferansen Arctic Frontiers i Tromsø tirsdag.
– Det er ennå mye usikkerhet rundt anslaget, det kan være mye mer eller litt mindre, sier han til kanalen.
Regjeringen foreslo sommeren 2018 en havbruksminerallov for å sikre bærekraftig og lønnsom forvaltning av mineralforekomstene på norsk kontinentalsokkel.
I full gang med en kartlegging
Loven legger til rette for at kommersielle selskaper skal kunne konkurrere om å få lete etter og utvinne mineralforekomster på havbunnen.
Mineralene benyttes i dag i blant annet i vindmøller, elbiler, batterier og i legeringer med aluminium.
Oljedirektoratet er allerede i full gang med en kartlegging, og det er påvist både manganskorper og sulfider på store havdyp i Norskehavet ved Jan Mayen og altså ved Svalbard.
Se også: Forskere frigir bilder av unikt syn utenfor Svalbard:
Your browser doesn't support HTML5 video.