490 drept i demonstrasjoner i Irak

En demonstrant poserer for fotografen under en demonstrasjon i Bagdad 15. desember. Foto: Khalid Mohammed / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Minst 490 personer er drept i demonstrasjoner mot regjeringen i Irak siden protestene begynte 1. oktober, melder en uavhengig menneskerettighetsgruppe.

I tre måneder har demonstranter samlet seg i gatene i Bagdad, Basra og andre byer mot korrupsjon, manglende offentlige tjenester og mangel på jobber.

De krever også slutt på det politiske systemet som ble innført etter USAs invasjon i 2003, og i november gikk statsminister Adel Abdul-Mahdi av som følge av protestene.

Demonstrasjonene er møtt med harde mottiltak fra sikkerhetsstyrkene som har spredt demonstrantene med levende ammunisjon og tåregass, med mange drepte og sårede som konsekvens.

Faisal Abdullah i den uavhengige Menneskerettighetskommisjonen sier at 33 aktivister er likvidert direkte, og at over 22.000 mennesker er såret. Han sier også at 56 demonstranter er savnet.

Også FN sier at de har mottatt troverdige rapporter om direkte drap, bortføringer og vilkårlige pågripelser som ukjente væpnede menn har stått bak.