FN fordømmer menneskerettighetsbrudd mot rohingyaer

FNs hovedforsamling ber Myanmar iverksette tiltak for å bedre menneskerettighetene til rohingya-muslimene i landet. Foto: Thein Zaw / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

FNs hovedforsamling godkjente fredag en resolusjon som fordømmer brudd på menneskerettighetene til Myanmars rohingya-muslimer og andre minoriteter.

Resolusjonen ble vedtatt med 134 stemmer mot 9, og fordømmer blant annet vilkårlige arrestasjoner, tortur, voldtekt og død i varetekt.

28 medlemmer unnlot å stemme.

Hovedforsamlingen ber også Myanmar om å iverksette umiddelbare tiltak for å bekjempe oppfordring til hat mot rohingyaer i delstatene Rakhine, Kachin og Shan.

En resolusjon fra FNs hovedforsamling er ikke juridisk bindende, men gjenspeiler verdens oppfatning.

Angrepene mot rohingya-bebodde områder startet i slutten av august 2017. I sitt forsvar for Myanmar har landets øverste sivile leder Aung San Suu Kyi pekt på at politiposter i områdene først ble angrepet av rohingyaer.

Myanmars 74 år gamle leder, som i praksis er landets statsminister, har siden 2017 blitt fratatt en rekke priser og ærestitler. I 1991 ble hun tildelt Nobels fredspris. Flere krever nå at også fredsprisen blir tatt fra henne. De anklager henne for å forsvare overgrep i regi av de samme generalene som holdt henne i husarrest i 15 år.