Demonstrasjonene fortsetter i Irak

I havnebyen Basra sør i Irak tente fredag demonstranter lys til minne om demonstranter som er blitt drept. Foto: AP / NTB scanpix. Les mer Lukk

Demonstrasjonene fortsetter i Bagdad og andre byer sør i Irak lørdag til tross for statsminister Adel Abdul-Mahdis kunngjøring om at han skal gå av.

Både i hovedstaden og andre byer i det sørlige Irak gikk demonstranter ut i gatene. I Nasiriyah, Abdul-Mahdis fødeby, satte demonstranter fyr på bildekk på tre bruer som går over elva Eufrat.

Flere hundre mennesker samlet seg i byens sentrum for å protestere mot myndighetene.

I byen Najaf, der demonstranter før helgen satte fyr på Irans konsulat, var situasjonen relativt rolig lørdag, men demonstrasjoner der pleier ikke å utvikle seg før ut på ettermiddagene og kveldene.

I Karbala var det sammenstøt mellom unge demonstranter og sikkerhetsstyrker fredag kveld og inn i nattetimene. Demonstranter kastet brannbomber.

Les også:Økende voldsbruk i Irak – flere demonstranter er drept

I Diwaniyah gikk tusenvis av mennesker ut i gatene tidlig lørdag morgen for å kreve «regimets fall».

– Vi fortsetter denne bevegelsen. Abdel-Mahdis avgang er bare første skritt. Nå må alle korrupte personer fjernes og dømmes, sier en demonstrant.

Grasrotbevegelsen er den største som har oppstått i Irak på flere tiår, og også den dødeligste. Over 420 personer er blitt drept og 15.000 såret i Bagdad og den sjiadominerte sørlige delen av landet siden 1. oktober.

Demonstranter krever politiske reformer og et oppgjør med korrupsjon og ineffektivitet. Protestbevegelsen gjør også opprør mot Irans økende påvirkning i landet.

Regjeringen har lovet reformer, men folket krever regimeskifte.

Les også:Iraks statsminister går av