Kina refser USA og EU før klimamøte

Tett trafikk i rushtiden i Kinas hovedstad Beijing. Veitrafikk er en stor kilde til utslipp av klimagassen CO2. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

USAs nei til Parisavtalen undergraver den internasjonale viljen til å takle klimaendringene, advarer Kina i forkant av klimaforhandlinger i Spania.

Den kinesiske visemiljøministeren Zhao Yingmin sa på en pressekonferanse onsdag at manglende vilje i rike land er det største problemet for den internasjonale klimainnsatsen.

I en rapport offentliggjort under pressekonferansen rettes skarp kritikk mot Donald Trumps beslutning om å trekke USA fra Parisavtalen.

– Disse ensidige handlingene gjør alvorlig skade på verdenssamfunnets tillit og vilje til å takle klimaendringene i fellesskap, heter det i rapporten.

Advarselen kommer i forkant av FNs store klimaforhandlingsmøte i Spania, som begynner neste uke. Konferansen skulle egentlig vært holdt i Chile, men på grunn av protestene og opptøyene der ble den flyttet til Madrid.

I den kinesiske rapporten rettes også en advarende pekefinger mot EU, hvor påtroppende EU-kommisjonspresident Ursula von der Leyen har planer om en ny type klimatoll.

Tanken er å legge en ekstra tollsats på varer importert fra land som ikke har innført avgifter eller kvotehandel for å «straffe» utslipp av klimagasser.

Men denne typen tollsatser vil i alvorlig grad skade verdenssamfunnets vilje til å håndtere klimaproblemet, heter det i den kinesiske rapporten.

Samtidig understreker visemiljøministeren Zhao Yingmin at Kina er fast bestemt på å oppfylle sine egne nasjonale klimamål. Han minner om at et mål om å kutte utslipp per enhet i Kinas BNP ble nådd flere år før tiden.