Tysk museum med skatter fra barokken frastjålet store verdier

Politiet har sperret av Schinkelwache-bygningen i Dresden etter at tyver brøt seg inn i Det Grønne Hvelvet, et av Europas eldste museer, mandag. Foto: Sebastian Kahnert / dpa via AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Et tysk statsmuseum med en av de største europeiske samlingene av skatter fra barokken har blitt utsatt for innbrudd, opplyser politiet mandag.

Ifølge tall fra lokale medier kan tyvene ha fått med seg gjenstander med en samlet verdi opp mot 1 milliard euro, eller 10 milliarder kroner.

Innbruddet i Det Grønne Hvelvet ved Dresdens kongelige palass, som huser rundt 4.000 dyrebare gjenstander laget av elfenben, gull, sølv og juveler, skjedde mandag morgen.

Politiet bekrefter innbruddet og opplyser av tyvene er på flukt.

Myndighetene har så langt ikke kommet med noen verdiestimater på hva som har blitt tatt, men den tyske avisen Bild skriver at «antikke smykker verdt rundt 1 milliard euro har blitt stjålet».

Ifølge avisen har de kriminelle brutt seg inn i det godt beskyttede palasset ved å slå ut en nærliggende strømfordeler, for så å klatre gjennom et vindu. Deretter valgte de å stjele mindre museumsobjekter som smykker, og etterlot de større gjenstandene, skriver avisen uten å sitere kilder.

Det Grønne Hvelvet, eller «Grünes Gewölbe,» er et av de eldste museene i Europa, og ble grunnlagt av August den sterke, kurfyrste av Sachsen, i 1723.