Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd

Villsvin er en upopulær dyreart fordi de er smittespredere av afrikansk svinepest. Afrikansk svinepest er en svært alvorlig og smittsom dyresykdom, og de fleste dyr som smittes, dør. Les mer Lukk

Afrikansk svinepest har de siste årene rammet svinenæringen både internasjonalt og i Europa. Sverige jobber nå med tiltak for å være bedre rustet mot smitte.

Afrikansk svinepest er en svært alvorlig og smittsom dyresykdom, og de fleste dyr som smittes, dør. Sykdommen er påvist i en rekke land i Europa, blant annet Polen, Litauen, Latvia og Litauen.

I Sverige har bestanden av villsvin, som er smittespredere av pesten, eksplodert de siste årene. Det anslås at det lever 300.000 av arten i landet.

– Afrikansk svinepest finnes i vårt nærområde, og vi kan ikke utelukke at det sprer seg, sier landbruksminister Jennie Nilsson (S).

Vil innføre tiltak

Det svenske Jordbruksverket foreslår derfor å innføre villsvinjakt i visse områder, samt kompensasjon for å varsle om funn av villsvin som har dødd av naturlige årsaker, for å øke smitteberedskapen.

Ifølge det svenske Jordbruksverket har det aldri vært registrert flere tilfeller enn i dag av den dødelige sykdommen. I Sverige er faren for smitte forhøyet, men blir fortsatt ansett som lav.

Handlingsplan i Norge

Viruset som forårsaker pesten er svært motstandsdyktig og kan overleve lenge både nedfryst, i naturen og i kjøtt fra smittede dyr.

I forrige uke lanserte Miljødirektoratet og Mattilsynet en ny handlingsplan som skal bidra til å holde villsvinbestanden nede i Norge, og hvor villsvinjakt er et av tiltakene.

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) beregner den norske bestanden til 400-1.200 dyr, men mener det er en fare for stor vekst og spredning om det ikke settes i verk tiltak raskt.

Villsvin som holder til i Norge kommer fra Sverige.

Ifølge Mattilsynet tas det i handlingsplanen initiativ til samarbeid med Sverige, blant annet om systemer for utveksling av data.