HRW: Saudi-Arabias reformer havner i skyggen av økende undertrykkelse

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman har startet et reformarbeid som overskygges av økende press mot dissidenter og aktivister, dokumenterer Human Rights Watch. Les mer Lukk

Kronprins Mohammed bin Salmans reformer i Saudi-Arabia følges opp av økt undertrykkelse for å tie dissidenter og kritikere, slår Human Rights Watch fast.

Menneskerettsorganisasjonen dokumenterer at det, til tross for reform-milepæler for kvinner og unge, fortsatt pågår overgrep som viser at rettssystemet i Saudi-Arabia er svakt og kan bli undergravd av landets ledere.

– Kronprins Mohammed bin Salman har etablert en underholdningssektor og tillatt kvinner å reise og kjøre, men saudiarabiske myndigheter har også sperret inne mange av landets fremste reform-tenkere og aktivister under hans styre – noen av dem ba om nettopp disse endringene, sier Michael Page, nestleder for Midtøsten-avdelingen i Human Rights Watch (HRW).

I den 62 sider lange rapporten «‘The High Cost of Change’: Repression Under Saudi Crown Prince Tarnishes Reforms» dokumenterer HRW saudiarabiske myndigheters press mot dissidenter og aktivister siden midten av 2017, og myndighetenes manglende evne til å stille de ansvarlige til ansvar.

– Et virkelig reformert Saudi-Arabia ville ikke ha utsatt sine ledende aktivister for trakassering, pågripelser og mishandling, sier Page.

Les hele rapporten her: The High Cost of Change

Stramt grep

Kong Salman utpekte i juni 2017 sin sønn, kronprins Mohammed bin Salman, til landets reelle leder. Kronprinsen dro verden rundt for å knytte kontakter med politikere og næringslivsledere og tiltrekke investeringer.

Men bak pomp og prakt og kunngjøring om reformer for kvinner og unge tegnet det seg et mørkere bilde idet landets myndigheter begynte å skyve til side alle som ble oppfattet som hindre i kronprinsens vei til toppen av landets politikk.

I det stille ble det gjennomført omorganisering av landets påtalemyndighet og sikkerhetstjeneste – to deler av statsapparatet som HRW ser på som de viktigste verktøyene for saudiarabisk undertrykking – og plasserte dem direkte under kongehusets oppsyn.

Siden siste halvdel av 2017 har en rekke fremstående religiøse ledere, intellektuelle, akademikere, menneskerettighetsaktivister, forretningsfolk og medlemmer av kongefamilien blitt pågrepet.

Kronprinsens undertrykkende praksis i hjemlandet kom ikke under grundigere internasjonalt søkelys før i oktober 2018, da det brutale drapet på journalisten Jamal Khashoggi inne i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul fant sted.

Oppfordrer til reformer

For å vise at endringer virkelig er i gang, burde kong Salman og kronprins Mohammed bin Salman innføre nye reformer for å sikre grunnleggende menneskerettigheter som omfatter ytringsfrihet, forsamlingsrett, rett til å organisere seg, samt et uavhengig rettsvesen og rettssikkerhetsgarantier, mener HRW.

Myndighetene kan sende signaler om en slik forpliktelse allerede nå ved å løslate alle som er vilkårlig fengslet, eller som sitter fengslet for å ha gitt uttrykk for sine meninger på fredelig vis, mener Human Rights Watch.

HRW mener også at myndighetene kan sende positive signaler ved å henlegge alle saker mot dissidenter og mot folk som ikke har utført reelle kriminelle handlinger, og ved å vise rettferdighet overfor ofre for tortur og vilkårlig straff.

– Det er ingen reell reform i Saudi-Arabia så lenge den finner sted i et dystopi der menneskerettighetsaktivister blir fengslet og hvor ytringsfrihet eksisterer kun for dem som tegner et ondskapsfullt bilde av aktivistene, sier Page.

Rapporten er basert på intervjuer med saudiarabiske aktivister og dissidenter siden 2017, uttalelser fra saudiarabiske myndigheter, rettspapirer, samt omfattende gjennomgang av saudiarabiske lokale medier og sosiale medier.