Tyrkia kaller USAs ambassadør inn på teppet

En demonstrant holder opp et bilde av en armensk intellektuell under en markering til minne om armenerne som mistet livet under første verdenskrig. Bildet er fra april i år. Les mer Lukk

Tyrkia er i harnisk over en resolusjon der Representantenes hus i USA offisielt anerkjenner at armenerne ble utsatt for folkemord under første verdenskrig. 

– Denne avgjørelsen har absolutt ingen verdi for oss. Vi anerkjenner den ikke, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan dagen etter at Representantenes hus stemte for å anerkjenne drapene på armenere i Det osmanske riket for hundre år siden som folkemord.

– Et land hvis historie er flekket med folkemord, slaveri og utnyttelse har ingen rett til å si noe som helst om Tyrkia eller å lekse opp for Tyrkia, la han til.

Erdogans uttalelse kom under et møte med parlamentarikere fra regjeringspartiet AKP onsdag.

Innkalt på teppet

Samme dag innkalte utenriksdepartementet i Ankara USAs ambassadør David Satterfield på teppet for å få en forklaring på tirsdagens resolusjon.

Den ble vedtatt med 405 mot 11 stemmer og slår fast at massedrapene på armenere under første verdenskrig var et folkemord, noe Tyrkia på det sterkeste bestrider.

Rundt 30 land har tidligere anerkjent massedrapene på armenere som folkemord. Norge er ikke blant dem.

Innkallingen av ambassadøren gjelder også et vedtak i Representantenes hus der det kreves sanksjoner mot Tyrkia som følge av landets militæroperasjon i Nord-Syria. Både demokrater og republikanere har vært sterkt kritiske til offensiven mot de kurdiskdominerte områdene.

Sult og sykdom

Tyrkia erkjenner at rundt 400.000 armenere mistet livet for om lag hundre år siden. Men regjeringen i Ankara hevder at dette var som følge av sult, sykdom og strid, og ikke som et resultat av systematisk forfølgelse og overgrep fra Det osmanske rikets side.

Ifølge uavhengige anslag døde opptil 1,5 millioner armenere da de ble tvangsdeportert fra dagens østlige Tyrkia til dagens Syria i årene 1915 til 1917.

Bakgrunnen for deportasjonen var at armenerne, som var kristne, ble ansett for å være femtekolonister under krigen mot Russland.