Overlevende ber om ny etterforskning av Estonia-ulykken

Statsminister Stefan Löfven legger ned en blomsterkrans ved Estoniamonumentet. Lørdag er det 25 år siden forliset. Foto: Janerik Henriksson / TT / NTB scanpix Les mer Lukk

Overlevende etter MS Estonia-forliset ber om en ny etterforskning. Det er nå 25 år siden katastrofen der 852 mennesker mistet livet.

Sveriges statsminister Stefan Löfven la lørdag ned krans ved Estoniamonumentet i Stockholm.

– Estoniakatastrofen rystet vårt land, forandret våre liv og påvirket mange mennesker, sa Löfven i sin tale om katastrofen.

Kronprinsesse Victoria, prins Daniel og Riksdagens talmann Andreas Norlén var blant dem som deltok på minnemarkeringen.

Det gjorde også flere av de overlevende, deriblant tidligere riksdagsrepresentant Kent Härstedt, som oppfordret til ny etterforskning av ulykken.

På høy tid

– Det er på høy tid med oppreisning. Det er på høy tid med rettferdighet og sannhetssøken. Historien løper ikke fra noen, sa Härstedt ifølge SVT.

Det svenske justisdepartementet oppgir i en mail til kanalen at det ikke er noen ny omstendigheter som tilsier at man bør åpne en ny etterforskning.

Også i Estland ble ulykken markert. President Kersti Kaljulaid var en av hundrevis som møtte opp for å markere ulykken i hovedstaden Tallinn.

Avgjøres i oktober

Svenske etterlatte har levert inn anmodning til en estisk domstol, der de ber om en grundigere etterforskning. Domstolen skal i løpet av oktober ta stilling til om den vil åpne en ny internasjonal granskning eller ei.

61 år gamle Aimeri Laasik, som mistet svigersøsteren sin i ulykken, sier til nyhetsbyrået AFP at hun «vil at etterforskningen skal føre til noe».

Av de 852 som omkom, var 501 svenske. Seks nordmenn omkom. 140 overlevde forliset.

Offisielt gravsted

Det var natt til 28. september 1994 bilfergen «Estonia» sank i Østersjøen. Skipet var på vei fra Tallinn til Stockholm da katastrofen skjedde. Det ble senere fastslått at skipets baugport hadde slitt seg løs i det kraftige uværet, slik at vann strømmet inn på bildekket og destabiliserte skipet.

Vraket er aldri blitt hevet, men er dekket med sand på havbunnen og erklært som offisielt gravsted for de omkomne. Forliset var den største skipskatastrofen i Europa etter 2. verdenskrig.