Emiratene bombet styrker i Aden

Separatistkrigere som støttes av Emiratene, fotografert i havnebyen Aden da de først tok kontroll over byen sør i Jemen 9. august. Les mer Lukk

De forente arabiske emirater bekrefter at de står bak flyangrep mot den viktige havnebyen Aden sør i Jemen. «Terrormilitser» var målet, heter det fra Abu Dhabi.

Den jemenittiske regjeringen, som har base i Aden, sa torsdag at minst 30 regjeringssoldater ble drept i et luftangrep i byen.

Sent samme kveld opplyste Emiratenes utenriksdepartement at de utførte «presise og direkte luftangrep» i Aden onsdag og torsdag. Havnebyen har vært base for den jemenittiske regjeringen som Houthi-opprørerne drev ut av hovedstaden Sana i 2014.

Emiratene sier angrepene rammet «terroristmilitser» som angivelig planla å angripe militæralliansen som støtter regjeringen i kampen mot Houthi-opprørerne i Nord-Jemen.

De forente arabiske emirater er en sentral del av denne USA-støttede militæralliansen, som ledes av Saudi-Arabia og gikk til krig mot houthiene i mars 2015. Men de jemenittiske regjeringsstyrkene kjemper samtidig mot en separatistgruppe i Aden som nyter sterk emiratisk støtte. De emiratiske luftangrepene kan dermed forverre en krig som fra før er svært kompleks.

Skifter stadig hender

Den jemenittiske regjeringen mener Emiratene i realiteten bombet Aden for å støtte separatistene som torsdag skal ha gjenerobret byen. Regjeringsstyrkene ble samtidig tvunget på retrett, dagen etter at de meldte at de hadde tatt tilbake kontrollen over Aden.

Emiratene har trent opp og støttet separatister som kjemper for et uavhengig Sør-Jemen, parallelt med at landet har spilt en avgjørende rolle i koalisjonen som støtter regjeringen i krigen mot Houthi-opprørerne.

– Regjeringen fordømmer de emiratiske luftangrepene mot regjeringsstyrker i Aden og Zinjibar, som førte til sivile og militære tap, sa viseutenriksminister Mohammad al-Hadhrami.

Innbyggere jublet da den jemenittiske hæren gikk inn i Zinjibar i Sør-Jemen og drev ut separatister som støttes av Emiratene, ifølge dette bildet fra Yemen Today onsdag. Les mer Lukk

Ifølge den jemenittiske informasjonsministeren ble totalt minst 40 stridende drept og 70 sivile såret i luftangrepene.

Kile i alliansen

Den emiratisk-støttede separatiststyrken Southern Transitional Council (STC) kontrollerer også områder i provinsene Abyan og Shabwa. STC tok først kontroll over den strategisk viktige havnebyen Aden 10. august.

Utviklingen sør i Jemen har slått en dyp kile i alliansen mellom Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, selv om begge land har bedyret at de står sammen i kampen mot Houthi-opprørerne.

STC kjemper for at Sør-Jemen igjen skal bli et uavhengig land, slik det var fra 1967 til 1990. Sør-Jemen kalte seg da Den demokratiske folkerepublikken Jemen og sto Sovjetunionen nær. Før det var Aden underlagt britisk styre i over 100 år.

Humanitær katastrofe

Fire og et halvt år er gått siden Saudi-Arabia i spissen for en regional koalisjon, der Emiratene blant annet deltar med bakkestyrker, gikk til krig mot houthiene.

Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) anslår at over 90.000 mennesker siden er drept i krigshandlingene.

FN beskriver Jemen som verdens verste humanitære katastrofe. Sykehus, skoler, vannverk, renseanlegg og elektrisitetsforsyning er bombet i grus, over 3 millioner mennesker er drevet på flukt og to tredeler av Jemens innbyggere – rundt 20 millioner mennesker – er ifølge FN avhengige av humanitærhjelp utenfra.