USA erklærer unntakstilstand i forkant av stormen Dorian utenfor Puerto Rico

Her blir vinduer på en butikk spikret igjen i Boqueron vest på øya – i påvente av den tropiske stormen Dorian. Foto: Ramon Espinosa / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Den tropiske stormen Dorian kan bli en orkan før den treffer Puerto Rico. Øygruppa har mobilisert tusenvis av mannskaper, og USA har erklært unntakstilstand.

Unntakstilstand medfører at både sikkerhetsdepartementet DHS og Den føderale amerikanske kriseetaten (FEMA) står klare til å bidra med assistanse og forebyggende arbeid i forbindelse med den mulige orkanen.

– Rundt 3.000 mannskaper har blitt mobilisert. Krisekommunikasjon, logistikk og transporteringsteam er posisjonert, skriver FEMA på Twitter.

FEMA opplyser at stormen kan nå orkannivå før den slår inn mot hovedøyas sørvestlige kyst. Det er ventet at den når kysten onsdag.

Blir Dorian til en orkan, er det i så fall den første orkanen som rammer Puerto Rico siden Maria i 2017. 3.000 mennesker mistet livet den gang, i tillegg til så store materielle skader at øygruppa fortsatt har infrastrukturelle problemer.

Trump reagerer

Puerto Rico tilhører USA, men har status som et selvstyrt territorium.

– Wow! Nok en tropisk storm på vei mot Puerto Rico. Når vil dette ta slutt?! skriver USAs president Donald Trump på Twitter.

Presidenten la til at det i fjor ble bevilget 92 milliarder dollar til nødhjelp til Puerto Rico, en soleklar rekord, ifølge presidenten selv. Men Kongressen har ifølge FEMA kun godkjent 42,5 milliarder dollar til øygruppa, og kun 14 milliarder av beløpet har nådd fram.

Trump fikk i 2017 kraftig kritikk for håndteringen av orkanen Maria.

– Bedre forberedt

Puerto Ricos nye guvernør Wanda Vazquez har erklært unntakstilstand. Hun poengterer at øygruppa er bedre forberedt enn i 2017.

– I møte med den kommende situasjonen er responsen fra regjeringen og de ulike etatene en annen fordi vi er bedre forberedt, sier hun.

Etter å ha passert Puerto Rico onsdag, ventes det at Dorian når Den dominikanske republikk samme dag, Bahamas og Turks- og Caicosøyene fredag og Florida i helgen. Styrken på Doran kan imidlertid bli mindre når den passerer fjellterreng i Den dominikanske republikk.

Orkanekspert Stacy Stewart i Det nasjonale orkansenteret overvåker den tropiske stormen Dorian. Foto: Lynne Sladky / AP / NTB scanpix Les mer Lukk