USAs utenriksdepartement fjerner «palestinske områder» fra liste

Det amerikanske utenriksdepartementet, som ledes av Mike Pompeo, har fjernet «palestinske områder» fra sin liste over land og områder. Foto: Michael Conroy / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

USAs utenriksdepartement har fjernet «palestinske områder» fra sin liste over land og områder. Palestinernes statsminister reagerer.

Departementets hjemmesider har ikke lenger et eget punkt for palestinske områder, selv om arkiverte versjoner av nettsiden viser at punktet var på plass under Barack Obamas administrasjon.

En tjenestekvinne i utenriksdepartementet avdramatiserer endringen.

– Nettsiden oppdateres. Vi har ikke endret vår politikk, sier hun, men hun ønsket ikke å svare på spørsmål om punktet vil komme tilbake.

Palestinske ledere minner imidlertid om at beskrivelsen «okkuperte områder» tidligere har blitt fjernet fra amerikanske statsdokumenter, i tillegg til Israels Benjamin Netanyahus stadige hint om annektering av Vestbredden. Tirsdagens endring er ikke tilfeldig, ifølge palestinernes statsminister Mohammad Shtayyeh.

– Dette handler ikke om amerikanske interesser, men at USA forsøker å fremme målene til israelske bosettere. Endringen understreker USAs partiskhet i denne saken, sier han.