Britisk opposisjon åpner for å lovfeste brexit-utsettelse

Jeremy Corbyn var i samtale med andre politikere tirsdag for å se hvordan han kan hindre at britene forlater EU uten en avtale. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Britiske opposisjonspartier går sammen for å hindre en hard brexit. De åpner for mistillitsforslag og å foreslår nye lover for å nå målet.

Labour-leder Jeremy Corbyn hadde tirsdag kalt inn en rekke politikere for å diskutere hvordan de kan unngå at Storbritannia forlater EU uten en avtale. Han fikk besøk av representanter for det skotske nasjonalistpartiet SNP, Liberaldemokratene, De Grønne og Change UK. Sistnevnte er en gruppe uavhengige parlamentarikere.

Etter møtet sa Corbyn at opposisjonen snart vil ta de første skrittene i retning av et lovvedtak for å unngå en «hard brexit». Dette vil skje når Parlamentet igjen trer sammen neste uke, ifølge BBC.

Ian Blackford fra SNP beskriver tirsdagens møte som «positivt og produktivt»

– Parlamentet må gripe denne muligheten, samle seg for å hindre Boris Johnson i å stenge for demokratiet og være innstilt på å bruke alle mekanismer for å blokkere en katastrofal hard brexit, sier Blackford.

Den konservative regjeringen har sammen med støttepartiet DUP fra Nord-Irland et knapt flertall i Underhuset. Dermed er brexitmotstanderne avhengig av å finne støtte hos enkelte på motsatt side i nasjonalforsamlingen for å få gjennom eventuelle forslag.

– Trussel mot demokratiet

Boris Johnson og hans regjering er naturlig nok lite begeistret for opposisjonens trusler om å overkjøre regjeringens brexit-strategi.

Ifølge avisa Observer vurderer Johnson å gå til drastiske skritt for å unngå å bli stanset av Parlamentet. Statsministeren har angivelig undersøkt muligheten for en fem ukers utsettelse av tidspunktet når de folkevalgte trer sammen igjen etter sommerferien.

I så fall vil opposisjonen trolig ikke rekke å stanse en «hard brexit» før det er for sent.

– Jeg tror ikke vi tidligere har sett en statsminister som har potensial til å true selve innholdet i demokratiet vårt, sier Labour-representanten John McDonnell, ifølge avisa The Guardian.

Representanter for blant andre Labour, Liberaldemokratene, De grønne og SNP undertegnet tirsdag en erklæring hvor de lover å kjempe mot ethvert forsøk på å hindre Parlamentet i å tre sammen.

Å stenge Parlamentet vil være en «udemokratisk skandale» og en «historisk konstitusjonell krise», heter det i erklæringen.

Den ble på symbolsk vis undertegnet i bygningen hvor Parlamentet møttes under andre verdenskrig.

Vil lede overgangsregjering

Brexitmotstandere har diskutert hva de skal gjøre helt siden Johnson tok over etter Theresa May og gjentok løftet om å ta britene ut av unionen 31. oktober – med eller uten en avtale.

Labour-leder Jeremy Corbyn har tidligere sagt at han mener et nyvalg er den beste muligheten for å hindre at britene forlater EU uten en sluttavtale. Han har også sagt at han vil stille mistillitsforslag mot Johnson så fort det lar seg gjøre, og han har tilbudt seg å lede en overgangsregjering dersom forslaget blir vedtatt.

En av utfordringene med den løsningen er at flere av dem som vil stikke kjepper i hjulene for Johnsons brexitprosess, slett ikke vil ha Corbyn som statsminister.

– Jeg tror den beste måten å unngå at vi krasjer ut av EU uten en avtale er å vedta en lov som pålegger regjeringen å be EU om en utsettelse, ideelt sett så vi kan la folket avgjøre, sier Liberaldemokratenes leder Jo Swinson til BBC etter tirsdagens møte.

En kilde ved Boris Johnsons kontor beskylder opposisjonslederne for «å forsøke å saboteres Storbritannias posisjon» i samtalene med EU. Det «er nå fremdrift» i de samtalene, legger kilden til overfor BBC.