16 babyer utviklet «varulvsyndrom» etter å ha fått i seg forurensede medisiner

I Spania har en medisin mot refluks som ble forurenset med et middel mot håravfall, ført til unormal hårvekst hos babyer.

Hypertrikose er en tilstand med unormalt økt hårvekst. Hårveksten kan forekomme over hele kroppen og tilstanden har blitt omtalt som «varulvsyndrom».

Nylig utviklet seksten babyer i Spania tilstanden etter at de hadde fått i seg forurensede medisiner, skriver avisa El Pais.

Babyene skal ha fått medisin med virkestoffet omeprazol for å behandle refluks (sure oppstøt), fra legemiddelselskapet Farma-Química Sur SL. Det Malaga-baserte selskapet skal ha importert medisinen fra India.

Babyene hadde ingen andre sykdommer og den unormale hårveksten skal ha avtatt da de sluttet å ta medisinene, opplyser medisinske kilder til avisa.

Analyser viser at middelet som skulle forhindre refluks, er forurenset med virkestoffet minoxidil som brukes til å behandle flekkvis hårtap.

Spanske legemiddelmyndigheter skal først ha varslet om et parti av den aktuelle medisinen 11. juli. På det tidspunktet var det registrert 13 tilfeller av hypertrikose. 6. august skal de ha varslet på nytt og utvidet advarselen til å gjelde ytterligere 22 partier av legemiddelet, etter at tre nye tilfeller av «varulvsyndrom» var registrert.

Legemiddelmyndighetene anbefaler nå foreldre som har gitt barna slike medisiner til å sjekke om medisinene er fra de berørte partiene. Foreldrene rådes videre til å oppsøke lege ved tilfeller av overdreven hårvekst hos barn som har tatt refluksmedisin.

Legemiddelselskapet har ikke ønsket å kommentere saken overfor El Pais.

Les også: Julia Pastrana ble kjent som «apekvinnen» på grunn av unormal hårvekst