Denne øya er like stor som 20.000 fotballbaner og består av flytende pimpstein

Denne enorme øya av flytende pimpstein dukket opp i Stillehavet tidligere denne måneden. Den kan være godt nytt for det hardt prøvede Great Barrier Reef, Det store barriererevet. Foto: NASA. Les mer Lukk

En enorm flytende øy av pimpstein driver nå over Stillehavet. Det kan være gode nyheter for Det store barriererevet ved Australia. 

Den enorme pimpsteinsøya dukket for få uker siden opp i Stillehavet etter det som trolig var et utbrudd fra en undervannsvulkan ved Tonga. De første satellittbildene av den flytende øya kom 9. august, og de viser at pimpsteinen har samlet seg til et flere kilometer langt felt som forskerne anslår tilsvarer om lag 20.000 fotballbaner, skriver den populærvitenskapelige nettsiden Sciencealert.

Øya har også blitt observert og filmet av flere som har seilt gjennom denne delen av Stillehavet. Et av de mest bemerkelsesverdige opptakene ble filmet av Shannon Lenz den 9. august og publisert på Youtube 17. august.

– Vi seilte gjennom pimpsteinsfeltet i mellom seks og åtte timer. Store deler av tiden var det helt umulig å se vannet. Det var som å pløye gjennom en åker, skriver Lenz i beskrivelsen av opptaket.

Pimpstein har luftbobler i seg og er utrolig lette. Det gjør at de kan holde seg flytende på overflaten. På avstand kan en stor masse av disse steinene dermed fort minne om fast land.

Les også:Korallrev-tilsynet i Australia krever strakstiltak

Saken fortsetter under videoen

Godt nytt

Selv om videoen av pimpsteinøya nærmest ser dystopisk ut, mener forskerne at den flytende pimpsteinen faktisk kan være godt nytt.

Pimpsteinene, som skal være fra klinkekule til basketball i størrelse, driver nemlig sakte mot østkysten av Australia og korallrevene i Great Barrier Reef, Det store barrierervet.

– Basert på det vi vet om andre pimpsteinsflåter vi har studert gjennom de siste 20 årene, antar vi at det vil kunne tilføre friske koraller og andre organismer til Det store barriererevet, uttaler geolog Scott Bryan ved Queensland University of Technology på universitetets nettsider.

Han mener timingen denne gang er spesielt heldig for det hardt prøvede korallrevet, som i 2016 opplevde et katastrofeår der rundt 30 prosent av korallrevet døde.

Les også: Verdens største korallrev vandrer fram og tilbake

Som et reisende økosystem

Når de flytende pimpsteinene etter beregningene driver forbi Ny Caledonia og Vanuatu, vil de kunne passere over flere korallrev i den østlige delen av det såkalte Korallhavet. Dette kan skje på samme tidspunkt som området går inn i sin viktigste korallgyting, hvilket kan forvandle den flytende pimpsteinsøya til et reisende økosystem.

– For øyeblikket er pimpsteinene nakne og karrige, men i løpet av de neste få ukene vil organismer begynne å feste seg, forklarer Bryan.

Han kaller hver enkelt pimpstein for en flytende farkost som kan gi både husly og transport for maritime organismer slik at de kan fraktes over store avstander.

– De vil plukke med seg koraller og andre korallbyggende organismer, deretter vil de kunne ta dem med seg til Det store barriererevet, sier han.

Det store barriererevet er det største korallrevet i verden, og strekker seg over 2300 kilometer langs Australias nordøst-kyst.

Forsker: Koraller på Great Barrier Reef «kokt til døde»