Reagan i frigitt arkivmateriale: – Til helvete med de apekattene fra Afrika

Your browser doesn't support HTML5 video.

Opptak med rasistisk samtale mellom Reagan og Nixon frigitt Les mer Lukk

Det amerikanske riksarkivet har frigitt materiale fra samtaler mellom guvernør Ronald Reagan og president Richard Nixon der Reagan er i harnisk over «apekattene» fra Afrika og deres støtte til dagens Kina.

Materialet er offentliggjort på forespørsel fra Timothy Naftali som ledet Nixons presidentbibliotek og museum mellom 2007 og 2011.

Det var i oktober 1971. FN stemte over hvorvidt de skulle godta at «Folkerepublikken Kinas» regjering i Beijing tar FN-plassen til «Republikken Kinas» regjering i Taiwan. Det ble en splittende avstemning, men et stort flertall, deriblant Norge og det meste av Europa, godtok at kommunistene skulle være legitim representant for nasjonen. Kommunistene vant kontroll over fastlands-Kina etter en lengre borgerkrig.

Også mange afrikanske land stemte for «nye» Kina. Representanter fra Tanzania startet med å danse i FNs generalforsamling av glede. Det fikk daværende guvernør i California og fremtidig president, Ronald Reagan, til å tenne på alle pluggene i en samtale med partifelle og president Richard Nixon.

– Å se disse.. disse apekattene fra afrikanske land. Til helvete med dem. De er fortsatt ukomfortable med å gå med sko!, sa Reagan, til karakteristisk latter fra Nixon.

Ville ikke legge USAs skjebne i hendene på «kannibaler»

Naftali beskriver episoden nærmere i The Atlantic. Reagan skal i tillegg ha lagt FN for hat, som han beskrev som falsk og fylt med «uteliggere».

Nixon sørget i etterkant for å boikotte møter med afrikanske diplomater som ikke har støttet USA i Taiwan-saken. Det var mange andre, vestlige land, som sørget for solid flertall mot USAs ønsker, men Nixon insisterte på å gi Afrika skylda for USAs prestisjetap i FN, ifølge Naftali.

Senere uttrykte Nixon sin frustrasjon til sin utenriksminister William Rogers. Nixon nektet å legge «USAs skjebne» i hendene på «kannibaler» på den måten, og la dem «sparke USA i tennene».

– Du kan sikkert se for deg at det er en sterk følelse av at vi rett og slett ikke burde - som Reagan sa, da han så disse, …kannibalene på tv i går kveld, og han sa: «Hjelpes, de har ikke engang på seg sko, og USA skal legge skjebnen sin i deres hender», og så videre, kan man høre Nixon si til Rogers i opptaket.

Ifølge Naftali ønsket Nixon å få sin utenriksminister til å forstå at Reagan ga uttrykk for det mange amerikanere tenker, og at dette må tas hensyn til.

– Reaksjonen er typisk, sa Nixon.

– Det er sant, svarte Rogers, - veldig sterk.

Nixon mente rase og IQ har en sammenheng

Nixon snakket videre med en Harvard-professor, hvor Nixon viste til teoriene til psykologen Richard Herrnstein, som knyttet rase opp mot intelligens, skriver Naftali i The Atlantic.

– Jeg har motvillig konkludert, i alle fall basert på bevis lagt foran meg, at det Herrnstein sier, og det Arthur Jensen (en annen psykolog, journ.anm), sier, er veldig nært sannheten, sa Nixon, men «innrømte» at det også finnes «genier» innad i grupper.

– Det er genier i svarte grupper. Det er enda flere i asiatiske grupper. Dette er kunnskap som er best å ikke vite, sa Nixon.

Nixon, som de fleste vet, endte med å gå av som president, da det ble opprettet riksrettssak mot ham i kjølvannet av Watergate-skandalen der han ble knyttet til avlytting av Demokratene.

Arkivene har vært lukket av hensyn til privatlivet til Richard Nixon, som døde i 2004.

Naftali trekker linjer til nåværende president Donald Trump - som er beskyldt for rasisme, spesielt etter at han ba svarte kongresskvinner født i USA «dra tilbake dit de kom fra».

– Det mest spesielle med president Donald Trumps rasistiske utfall, er ikke at han har sagt dem, men at han sa dem offentlig - han trenger ikke å skjule seg bak noen andres utsagn, i motsetning til Nixon, skriver han.

«De fire presidenter», Gerald Ford, Ronald Reagan, Jimmy Carter og Richard Nixon i 1981, da Reagan var president, like før en tur til Egypt. Reagan og Nixon hadde ikke særlig høye tanker om Afrika, går det fram av frigitte lydopptak. Les mer Lukk