Forventer færre asylsøkere til Sverige

En politimann følger med på flyktninger som ankom Malmö i 2015. Migrationsverket anslår at antallet asylsøknader kommer til å ligge stabilt de neste årene. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix Les mer Lukk

Svenske myndigheter nedjusterer sine prognoser for antallet asylsøkere de neste årene, men anslår at antallet kommer til å ligge stabilt.

21.000 personer kommer til å søke om asyl i Sverige i år, anslår Migrationsverket. I en ny prognose for de neste årene publisert mandag forventer de at antallet søkere vil være 21.000 per år fram til 2022. Det er en nedjustering fra tidligere, melder nyhetsbyrået TT.

– Ventetiden for å få svar på en søknad har vært historisk høy de siste årene, men nå avtar det raskt, sier direktør Mikael Ribbenvik i Migrationsverket.

I første halvår var det kommet 10.000 asylsøkere til Sverige. Til sammenligning var det tilsvarende tallet for Norge 982, opplyste Utlendingsdirektoratet i begynnelsen av juli.

Kortere behandlingstid

Gjennomsnittlig saksbehandlingstid er beregnet å være sju måneder i år og omtrent fem måneder i løpet av det neste året.

Sveriges justisminister Morgan Johansson sier i en skriftlig kommentar til TT at det er «positivt for både asylsøkerne som får innvilget søknaden deres og som vil starte å etablere seg, og for dem som blir avvist og må reise tilbake».

Lang kø for statsborgerskap

Tall fra Migrationsverket viser også at køene for å få svensk statsborgerskap er doblet på få år. I dag tar det gjennomsnitt ti måneder å få svar på søknaden, men de anslår at behandlingstiden kan øke til to og et halvt år.

Årsaken er redusert bemanning i Migrationsverket og flere statsborgerskapssøknader.

– Det kom veldig mange mennesker i 2015 som nå søker om statsborgerskap. Vi har måttet prioritere og da valgte vi å ta de som venter på svar på søknader om oppholdstillatelse, sier Ribbenvik.

Han sier at de kommer til å omprioritere igjen, slik at flere i etaten blir satt til å jobbe med statsborgerskapssøknader for å få ned køen.