Skottlands regjeringssjef: – Boris Johnsons regjering er farlig

Your browser doesn't support HTML5 video.

Skottlands regjeringssjef: – Boris Johnsons regjering er farlig Les mer Lukk

Førsteminister Nicola Sturgeon i Skottland kritiserer Boris Johnsons brexit-strategi og kaller regjeringen hans farlig.

Sturgeon mener den nye britiske statsministeren reelt sett følger en plan om å forlate EU uten noen framforhandlet avtale om skilsmissen.

– Bak all bløffingen og alt høylytt prat er dette en regjering som er farlig, sa Sturgeon etter et møte med Johnson i Skottland mandag.

Johnson selv lover at han vil forsøke å forhandle fram en ny og bedre brexitavtale med EU. Men hvis det ikke lykkes, varsler han at Storbritannia uansett går ut av unionen i slutten av oktober.

Les også: Boris Johnson: – Trumps utspill er totalt uakseptabelt

Skottland ønsker ikke å forlate EU, og det spekuleres på om brexit-prosessen vil føre til at Skottland i stedet forlater Storbritannia.

Sturgeon ønsker å holde en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet og mener valget av Johnson som ny britisk statsminister har gjort en slik avstemning viktigere enn noensinne.

Les også: Kontroversiell brexit-sjef blir Johnson-rådgiver, ifølge kilde

Muligheten for en ny skotsk folkeavstemning avvises imidlertid av Johnson og hans regjering.

Irlands statsminister Leo Varadkar har på sin side antydet at også Nord-Irland kan forlate Storbritannia hvis landet går ut av EU uten en avtale. Han har også antydet at Nord-Irland i en slik situasjon kan slutte seg til Irland.

Boris Johnson ble innsatt som statsminister onsdag i forrige uke, men han skal så langt ikke ha snakket med Varadkar.