Leger i Sudan: – Fem drept under demonstrasjon

Demonstrasjonene har rast videre i Sudan samtidig som protestbevegelsen og militærjuntaen har forhandlet om en avtale for innsettelse av en sivil administrasjon. Mandag ble minst fem drept i en demonstrasjon i El-Obeid. Illustrasjonsfoto: Mahmoud Hjaj / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Minst fem personer skal ha blitt drept under en demonstrasjon i Sudan mandag, dagen før viktige samtaler mellom protestbevegelsen og militærjuntaen.

Demonstrasjonen fant sted i El-Obeid, som er delstatshovedstad i Nord-Kordofan. Fire av de fem drepte var studenter, ifølge en organisasjon for sudanske leger.

Også fagforeningen SPA skriver på sin Facebook-side at det ble skutt med skarpt mot studentene. Det er uklart hva som var formålet med demonstrasjonen, men protestbevegelsen mener det er sikkerhetsstyrker som løsnet skudd.

En lege ved byens største sykehus bekrefter at de har fått inn levninger etter fem personer, og legger til at flere titall sårede er innlagt for behandling.

– De fleste av de sårede er blitt skutt i beina, hodet og magen, sier legen.

Lokale myndigheter har innstilt undervisningen ved alle skolene i Nord-Kordofan og innført midlertidig portforbud i deler av delstaten.

Nye demonstrasjoner

Demonstrasjonen i El-Obeid hadde ikke samme omfang som protestene i Khartoum i fjor. Protestene i hovedstaden førte til slutt til at president Omar al-Bashir gikk av.

Det har siden lørdag vært nye demonstrasjoner i Khartoum, etter at det i en etterforskning kom fram at tre offiserer i sikkerhetsstyrkene, som 3. juni gikk løs på demonstranter, beordret soldater til å rykke inn uten å ha fått ordre om det fra sine overordnede.

Den statlige påtalemyndigheten sier at 87 døde i disse sammenstøtene, mens protestbevegelsen mener antallet er 128.

Samtaler tirsdag

Skytingen under demonstrasjonen i El-Obeid skjedde dagen før protestbevegelsen og militærjuntaen skal møtes for å avklare de gjenværende spørsmålene knyttet til innsettelsen av en sivil administrasjon.

Sediq Yousef, som er en av forhandlerne for protestbevegelsen, sier det ikke burde holdes ytterligere samtaler før militæret holder opp med sine «krenkelser».

– Vi kan ikke sitte rundt forhandlingsbordet med dem som tillater mord av revolusjonære, sier han.

Protestbevegelsen oppfordrer nå til nye demonstrasjoner mot det de kaller en massakre.