Colombianere krever slutt på drapsbølge

Demonstranter med bilder av noen av de drepte aktivistene marsjerer gjennom Bogota. Foto / Ivan Valencia / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Tusener av colombianere fylte gatene fredag kveld for å kreve en slutt på en drapsbølge mot aktivister på venstresiden.

I store og små byer rundt om i landet marsjerte folk kledd i hvitt med plakater som sa «Uten ledere kan det ikke bli fred» og «Ikke mer spill av blod».

Drapene kaster en mørk skygge over fredsprosessen som skulle få slutt på et halvt århundre med blodig konflikt og krig i det søramerikanske landet.

Minst 462 aktivister på venstresiden er drept siden fredsavtalen mellom regjeringen og FARC-opprørerne ble undertegnet i 2016. Ytterligere hundrevis har fått dødstrusler, og knapt noen av gjerningsmennene er tatt.

Det store flertall av ofrene er i avsidesliggende og tilbakestående områder på landsbygda der narkosmuglere, ulovlig gruvearbeidere og kriminelle væpnede grupper, inkludert tidligere FARC-soldater, opererer nærmest straffritt.

President Ivan Duque besluttet i siste øyeblikk å støtte demonstrasjonene, i strid med rådene til noen av hans egne rådgivere som er imot fredsavtalen.

Ifølge FN er 51 aktivister drept allerede i de første fire månedene av 2019. Dermed ligger det an til langt flere drepte i år enn i fjor, da 115 ble registrert drept.