Britisk-iransk kvinne tvunget til å stanse sultestreik i iransk fengsel

Richard Ratcliffe, ektemannen til den britisk-iranske kvinnen Nazanin Zaghari-Ratcliffe, som sitter fengslet for spionasje i Iran, protesterer utenfor Irans ambassade i London. Foto: AP / NTB scanpix. Les mer Lukk

En britisk-iransk kvinne som sitter fengslet i Iran, har måttet avsluttet en sultestreik etter 15 dager. Det opplyser kvinnens britiske ektemann.

Nazanin Zaghari-Ratcliff (41) har sittet fengslet i Iran i tre år, anklaget for spionasje. For litt over to uker siden innledet hun en sultestreik i protest mot fengslingen. Men etter sterkt press fra iranske myndigheter har hun blitt tvunget til å avslutte sultestreiken, opplyser ektemannen hennes, Richard Ratcliffe, til BBC lørdag.

Han har i solidaritet med sin kone sittet utenfor den iranske ambassaden i London og sultestreiket der med krav om at kona må løslates.

Pågrepet med datteren

Nazanin Zaghari-Ratcliff har både britisk og iransk statsborgerskap, er bosatt i London og jobber for Thomson Reuters Foundation. Hun ble pågrepet på flyplassen i Teheran sammen med datteren i april 2016 etter å ha besøkt familien sin i Iran.

Kvinnen ble tiltalt for spionasje og for å ha undergravet av det iranske styret, og i januar 2018 ble hun dømt til fem års fengsel. Zaghari-Ratcliff har hele tiden nektet for anklagene.

Ektemannen har drevet en kampanje i Storbritannia for å få satt henne fri. I mellomtiden blir den nå tre år gamle datteren passet på av Zaghari-Ratcliffes foreldre i Iran.

Kritiserer Boris Johnson

Saken har vakt stor oppmerksomhet i Storbritannia. Britiske myndigheter har gitt henne diplomatisk beskyttelse, uten at det har hjulpet på saken.

Ektemannen Richard Ratcliffe gjentok lørdag sin krasse kritikk av Boris Johnsson, som nå forsøker å bli toryenes nye partileder og dermed også statsminister. Da Johnson var utenriksminister, forverret han situasjonen for Zaghari-Ratcliffe da han sa til Parlamentet at hun hadde trent journalister i Iran, noe som ikke var tilfelle. Johnson beklaget senere uttalelsen.