Jimmy Carter mener Trump egentlig tapte valget

Your browser doesn't support HTML5 video.

Jimmy Carter mener Trump egentlig tapte valget Les mer Lukk

Tidligere president Jimmy Carter (94) mener at Donald Trump egentlig tapte valget i 2016 og bare er president fordi Russland hjalp ham.

Carter, som var president fra 1977 til 1981, uttrykte sin mening på en konferanse om menneskerettigheter i Virginia, uten å legge fram noe bevis for sin påstand.

– Det er ingen tvil om at russerne intervenerte i valget. Og jeg mener at en full etterforskning vil vise at Trump faktisk ikke vant valget i 2016. Han tapte og ble innsatt i stillingen kun fordi russerne intervenerte på hans vegne, sa han.

Carter gjør det klart at han mener at Trump dermed er en illegitim president.

Ingen bevis

Amerikanske etterretningsorganisasjoner fastslo i 2017 at Russland arbeidet for å hjelpe Trump med å bli valgt og undergrave kandidaturet til Hillary Clinton. Men de kunne ikke si om hjelpen faktisk bidro til Trumps seier, og det er ikke kommet fram noe som tyder på at stemmer ble avgitt på ulovlig vis.

Også spesialetterforsker Robert Muellers rapport fastslo at Russland hadde intervenert i valget ved å hacke demokratenes epost og gjennom en kampanje i sosiale medier for å spre falsk informasjon.

Krass kritikk

Konferansen var i regi av Carters eget Carter Center, som i flere tiår blant annet har sendt valgobservatører til valg over hele verden.

På konferansen hadde Carter også krasse ord om Trump-administrasjonens innvandringspolitikk på grensa til Mexico etter rapporter om at barn og ungdommer anholdes av grensepolitiet, uten tilstrekkelig mat og vann.

– Hver dag sender vi et skammelig signal til verden om at dette er det USAs president står for: Tortur og bortføring av små barn, atskillelse fra foreldrene og frihetsberøvelse for dem som fengsles, sa han.