Mueller vitner for justiskomiteen 17. juli

Tidligere spesialetterforsker Robert Mueller fotografert dagen da han overleverte sin rapport om Russlands innblanding rundt presidentvalget i 2017 da Donald Trump ble valgt til president. Nå vil Mueller vitne for kongressen 17. juli om rapporten. Foto: Cliff Owen / AP/ NTB scanpix Les mer Lukk

Tidligere spesialetterforsker Robert Mueller har gått med på å vitne i Kongressen om sin rapport fra april om forbindelsene mellom Donald Trump og Russland.

Mueller har vært motvillig til å vitne offentlig i den pågående høringen som demokratene i Kongressen har tatt initiativ til. Mueller er blitt stevnet og onsdag kveld bekreftet den demokratiske lederen Jerrold Nadler i justiskomiteen og lederen for etterretningskomiteen, demokraten Adam Schiff, at Mueller likevel vil stille for justiskomiteen.

Datoen for hans vitnemål er satt til 17. juli.

Forhandlingene mellom de to lederne og Mueller skal ha pågått i to måneder. I et brev skrev de til granskeren at «Amerikanerne fortjener å høre om etterforskningen og konklusjonene i saken direkte fra deg.

Muellers sluttrapport inneholdt ingen siktelse eller tiltale mot Trump. Spesialetterforskeren viste til justisdepartementets føringer og overlot til Kongressen å avgjøre om presidenten har begått en forbrytelse som kan rettsforfølges.