Løfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne

Palestinske elever utenfor et klasserom i Beirut i Libanon i september 2018. Skolen er drevet med midler fra FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA). Arkivfoto: Hussein Malla / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) har fått løfter fra donorland om godt over 900 millioner kroner på sin giverkonferanse i New York.

Giverlandene har lovet å gi 110 millioner dollar, rundt 935 millioner kroner, til UNRWA. Beløpet skal brukes til å hjelpe rundt fem millioner palestinske flyktninger. UNRWA omtaler selv beløpet som oppløftende.

Men UNRWA-sjef Pierre Krähenbühl sa etter tirsdagens konferanse at «situasjonen er fortsatt prekær».

UNRWA-styret har et budsjett på 1,2 milliarder dollar som skal dekke utdanning, helse, mat og andre tjenester til palestinske flyktninger på Vestbredden, Gazastripen, i Jordan, Syria og Libanon.

UNRWA sliter med å gjennomføre sine prosjekter etter at USA trakk sin støtte til organisasjonen for inneværende år. Krähenbühl sier byrået dekket sine utgifter til og med 30. mai, men at man nå opererer med underskudd. Han håper derfor at løftene om 110 millioner dollar vil dekke underskuddet de neste månedene, men sier det trengs en ny giverkonferanse på et senere tidspunkt. Den vil i så fall trolig finne sted på sidelinjen av FNs hovedforsamling i september.

Norges FN-ambassadør Mona Juul sa på tirsdagens giverkonferanse at Norge på starten av året ga 125 millioner kroner, som er Norges andel av UNRWAs budsjett, samt 100 millioner som ble gitt som humanitær støtte i april.

– Jeg er glad for å kunngjøre ytterligere hjelp i dag. I lys av behovet på Gazastripen har vi besluttet å sette av 17 millioner kroner i humanitær støtte, sa Juul.