Norge gir unik kulturskatt tilbake til Mali

Bamako, Mali 20190530. Statsminister Erna Solberg overleverer gamle manuskripter til Malis kulturminister, NDiaye Ramatoulaye Diallo, og statsminister, Boubou Cissé, under hennes besøk i Bamako i Mali. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Les mer Lukk

Maliske skrifter fra 1500-tallet som har vært på norske hender i over 20 år, er nå levert tilbake til myndighetene i Mali.

– Dette er en historisk dag, og vi er glade for at Norge gjør dette, og at Norge gjør det frivillig. Mali har ikke bedt om det, det var et norsk initiativ. Og det setter vi pris på, sier kulturminister N’Diaye Ramatoulaye Diallo til NTB i Malis hovedstad Bamako.

Skriftene ble gitt i gave til en norsk misjonær i Mali på slutten av 1990-tallet, og han tok dem med hjem til Norge. Men etter som årene gikk, ønsket han å få levert dem tilbake til Mali. Han sørget for at en annen misjonær fikk tatt med seg skriftene tilbake til landet, og i mars i år ble de levert til den norske ambassaden i Bamako.

Torsdag ble de symbolsk overlevert til maliske myndigheter under en seremoni i Bamako, med statsminister Erna Solberg (H) til stede.

Les også: Norske soldater til Mali

– Kulturskatter skal tilbakeføres

– Det er uklart hvem den norske misjonæren fikk dem av, og det er mange slike gamle skrifter i privat eie i Mali. Men målet vårt er at kulturskatter skal leveres tilbake til hjemlandet, sier Mads Ringås ved den norske ambassaden i Bamako til NTB. Han har hatt hånd om kulturskatten de siste månedene.

Ringås forklarer at prosjektet med å få tilbakeført manuskriptet har vært et samarbeid mellom norske og maliske myndigheter. Spesialister ved Nasjonalbiblioteket har spilt en viktig rolle i å undersøke dokumentenes tilstand og historikk.

Manuskriptet antas å være en avskrift av lærediktet Alfiyah av Ibn Malik og har i tillegg kommentarer og notater fra flere lærde. Det opprinnelige diktet er fra 1200-tallet og forklarer regler i arabisk språk.

Arrestert: Fem menn pågrepet etter massakre i Mali

Plyndret av jihadister

Avskrifter av Ibn Maliks læredikt ble brukt i undervisning i arabisk på religiøse skoler helt fram til begynnelsen av forrige århundre. Manuskriptet som Norge nå har gitt tilbake, er ifølge maliske eksperter om lag 500 år gammelt.

Mange av Malis gamle kulturskatter stammer fra den historiske ørkenbyen Timbuktu, som siden 1988 har stått på UNESCOs verdensarvliste.

Men i 2012 og 2013 ble en del av Malis verdensarv ødelagt da islamistiske ekstremister inntok byen og plyndret den under jihadist-opprøret i det nordlige Mali.

Mange historiske skrifter ble enten brent eller omsatt på det illegale markedet. Mye ble likevel gjemt unna i tide og berget.