Tiltak mot hav-plast vurderes på FN-konferanse

En mann i Lausanne i Sveits kikker på et monster bygget av plast funnet i sjøen og på strender av miljøorganisasjonen Greenpeace. Plastsøppel i havet diskuteres denne uken på en FN-konferanse i den sveitsiske byen Genève. Les mer Lukk

Nye tiltak for å unngå enorme mengder plastsøppel i havet diskuteres på en FN-konferanse i Genève denne uken.

Møtet begynte mandag og varer fram til 10. mai. Deltakerne er de over 180 landene som har undertegnet Basel-konvensjonen om handel med farlig avfall.

Et av temaene er de enorme mengdene plastsøppel som ender opp i havet. Landene skal vurdere nye reguleringer for å sikre at plast resirkuleres og ikke kastes i sjøen.

Regjeringen i Tyskland håper på et internasjonalt forbud mot eksport av usortert plastavfall som det er vanskelig å resirkulere, ifølge miljøminister Svenja Schulze.

Tidligere i år fikk Norge støtte for forslag mot plastforsøpling da FNs miljøforsamling holdt møte i Nairobi.

Forsker: – En samfunnsmessig og økologisk krise i verden

En representant for FNs miljøprogram (UNEP), Rolph Payet, sier det ser ut til å være betydelig støtte til et norsk forslag på møtet i Basel. Forslaget dreier seg om strengere kontroll av handel med plastavfall.

Over 8 millioner tonn plast antas å havne i havet hvert år. Noen anslag – riktignok svært usikre – tyder på at det om noen tiår kan være mer plast enn fisk i verdens hav.

– Skrekkhistorien er at det vil være like mye plast som fisk i havet i 2050. Det må unngås, sa klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) til NTB tidligere i år.

Aktuelt: Vil rydde opp i mytene om plast i havet