Indonesia vil flytte hovedstaden fra Jakarta

Your browser doesn't support HTML5 video.

Indonesia vil flytte hovedstaden fra Jakarta
De siste 30 årene har Indonesias hovedstad Jakarta sunket mer enn fire meter. Nå har presidenten i landet bestemt seg for å flytte hovedstaden til en annen øy.

Mandag opplyste Indonesias planleggingsminister at millionbyen Jakarta i fremtiden ikke lenger vil være landets hovestad.

Indonesias president, Joko Widodo, har i stedet bestemt å finne en ny by som skal fungere som hovedstad i landet med over 260 millioner innbyggere.

– Hovedstaden skal flyttes fra Java (øya hvor Jakarta ligger, red.anm). Dette er en viktig beslutning, fortalte planleggingsminister Bambang Brodjonegoro på en konferanse mandag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Med over ti millioner innbyggere regnes den indonesiske hovedstaden Jakarta som en av de tettest befolkede byene i verden. Rapporter har tegnet et nokså dystert fremtidsbilde av millionbyen.

Hovedstaden synker med rundt 15 centimeter i året og rammes stadig av oversvømmelser. Fortsetter Jakarta å synke i samme tempo, kan storbyen risikere å forsvinne fra verdenskartet innen 2050.

Saken fortsetter under bildet.

Store deler av Jakarta ligger under havnivå. Det fører til hyppige og kraftige oversvømmelser. Foto: Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Les også:Millionby kan være forsvunnet i 2050

Pumper grunnvann

Landsenkningen skyldes en overdreven utvinning av grunnvann. Byen pumper ut grunnvann til springvann. I tillegg har mange av innbyggerne selv begynt å tappe direkte av det dyrebare grunnvannet under hovedstaden. Omlag tre fjerdeler av innbyggerne i byen får vannet sitt fra kilder under byen.

Når grunnvannet pumpes opp fra jorden, synker overflaten samtidig - og med den, hus og bygninger.

Rundt 40 prosent av Jakarta ligger nå under havnivå, skrev storavisen New York Times i desember 2017, etter at byen nok en gang var blitt herjet av kraftige oversvømmelser.

Les også:Byggingen av ny egyptisk hovedstad i gang

Indonesias president Joko Widodo, i hvitt. Foto: AP / NTB scanpix. Les mer Lukk

Men det er ikke bare oversvømmelser og landsekning Jakarta sliter med. Hovedstaden har også store trafikale problemer, som koster landet over 60 milliarder norske kroner i året. På kollektivområdet kan byen bare skilte med et dårlig utbygget buss- og togtilbud, og deler av døgnet står trafikken bom fast. En studie fra 2015 fant at trafikksituasjonen i Jakarta var den verste i verden.

Peker på by på Borneo som mulig arvtaker

Å flytte hovedstaden fra Jakarta på øya Java har vært diskutert flere ganger siden Indonesia fikk selvstendighet fra Nederland i 1945.

Les også:Bangkoks sexindustri får byen til å synke

Det er ikke bestemt hvor den nye hovedstaden skal bygges, men blant kandidatene er byen Palangkaraya i staten Kalimantan på øya Borneo, rundt 2000 kilometer nord for Jakarta, skrev Indonesias statlige nyhetsbyrå Antara tidligere i år. Palangkaraya ligger omtrent midt i øyriket, og myndighetene i landet skal allerede ha forberedt 300.000 hektar med land i tilfelle Palangkaraya skal bli valgt til ny hovedstad.

President Joko Widodo, som nettopp ble gjenvalgt til presidentembedet, gikk blant annet til valg med en lovnad om å skape mer økonomisk utvikling utenfor Jakartas grenser.

Under mandagens pressekonferanse fortalte Indonesias planleggingsminister at prosessen med å flytte hovedstaden vil kunne ta ti år.

Les også:Dusør skal få fart på rottejakten i Jakarta