Kosovo og Serbia enige om nye samtaler

Angela Merkel (i blått i midten) og Emmanuel Macron (tredje fra venstre) sammen med politiske ledere i Balkan, avbildet mandag. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Kosovo og Serbia har blitt enige om at de skal møtes til forhandlingsbordet på nytt, opplyser tyske myndigheter. 

Partene er blitt enige om å blåse liv i fredstilnærmingen i henhold til eksisterende avtaler, framgår det av en uttalelse fra den tyske regjeringen.

Det heter i uttalelsen at partene skal ha en «konstruktiv» rolle i de nye samtalene, som skal holdes av EUs utenrikssjef Federica Mogherini. Når de nye samtalene skal foregå, er ukjent.

Representanter fra Kosovo og Serbia var mandag i Berlin, invitert av Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikets president Emmanuel Macron. I 2014 startet Serbia medlemskapsforhandlinger med EU, og forsoning mellom Beograd og Pristina er et av kravene Brussel stiller. Forhandlingene stanset opp i fjor, og mandagens møte var et håp om å bringe partene til forhandlingsbordet igjen.

Mandagens møte hadde et mål om å duse ned de verste feidene mellom Serbia og landets tidligere provins, Kosovo.

Merkel sa i en uttalelse etter møtet at det ikke handlet om å finne en løsning, men for å se på hvilke positive utviklingsmuligheter landene i Balkan har. Også andre land fra Balkan deltok på møtet.