Notre-Dames naboer bes vaske bort mulig blystøv

Folk som bor nær Notre-Dame, oppfordres til å vaske alle overflater for å fjerne mulig blyholdig støv og sot fra brannen for to uker siden. Arkivfoto: Thierry Mallet / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Folk som bor eller har kontor i nærheten av Notre-Dame, bes vaske alle overflater for å fjerne blyholdig støv fra brannen i katedralen for to uker siden.

Prøver har vist at brannen frigjorde partikler av det giftige metallet fra kirkens reisverk og fra spiret, som kollapset, opplyser politiet i Paris.

De som gransker brannen, har funnet spor av bly i området rundt kirken og beskriver funnene som «svært lokaliserte» og «på steder som trolig har vært åpne da det brant og hvor støvet har lagt seg».

Parker stengt

Politiet understreker at risikoen er begrenset, ettersom blyforgiftning vanligvis bygger seg opp over flere år hvor man er utsatt for det bløte metallet. Det har ikke kommet meldinger om akutt blyforgiftning etter at den 850 år gamle katedralen i hjertet av den franske hovedstaden brant 15. april.

– Når det kommer til boliger og private eiendommer anbefales det at folk som bor i umiddelbar nærhet til Notre-Dame, vasker boligen, inkludert møbler og andre gjenstander og bruker våtservietter for å sikre at støvet blir fjernet, heter det i politiets uttalelse.

Parker og andre offentlige steder der bly kan utgjøre en risiko er stengt for publikum og blir ikke åpnet før nivåene er tilbake til normalen, opplyser politiet.

Normal luftkvalitet

Rundt 300 kilo bly smeltet fra kirkens tak og spir, ifølge en miljøgruppe. De sier «katedralen er redusert til giftig avfall» og ber myndigheten sanere asken, ruinene og vannet fra slukkingen.

En organisasjon som overvåker luftkvaliteten i Paris sier luftforurensningen ikke var verre enn normalt dagen etter brannen.