Hva skal det sorte hullet hete?

Your browser doesn't support HTML5 video.

Hva skal det sorte hullet hete?
En språkprofessor på Hawaii har kommet med et navn som blir tatt godt imot av forskerne bak det første bildet av et sort hull.

Det første avbildede sorte hullet skal angivelig hete Pōwehi – et ord som har opprinnelse fra en hawaiisk sang om jordens og livets skapelse.

Bildet ble først presentert på en pressekonferanse holdt av Event Horizon Telescope (EHT) den 10. april. Du kan lese mer om bildet i denne saken: Her er det første bildet av et sort hull: – Dette er helt fantastisk, og det er akkurat som forventet.

To teleskoper på Hawaii

Det var den hawaiiske språkprofessoren Larry Kimura fra University of Hawai’i som kom opp med navnet Pōwehi, ifølge The Guardian.

Pōwehi betyr den utsmykkede, ufattelige og mørke kreasjonen eller pyntet, mørk kilde til uendelig skapelse.

Ordet kommer fra Kumulipo, en hawaiisk messesang fra 1800-tallet som handler om skapelsen av jorden og livet her. er en mektig kilde til uendelig skapelse, mens wehi betyr beæret med utsmykning.

Å få privilegiet til å gi et hawaiisk navn til den første vitenskapelige bekreftelsen på et sort hull er veldig meningsfylt for meg, sier Kimura i en pressemelding på University of Hawai’i sine nettsider.

Bildet av det sorte hullet ble skapt ved å bruke data fra åtte radioteleskoper rundt omkring i verden. To av de åtte teleskopene var stasjonert på Hawaii, og navnet var dermed godt begrunnet, mente astronomene på prosjektet.

Viktig for det hawaiiske språket

I en artikkel i The New York Times, sier Kimura at oppmerksomheten rundt navnet er en stor begivenhet for vitenskapen og det hawaiiske språket og identiteten. Han sier at det forhåpentligvis kan øke bevissthet rundt bevaringen av det hawaiiske språket, som har vært nær ved å forsvinne.

Geoffrey C. Bower, som var ansvarlig for teleskopene på Hawaii, sier at navngivningen kom fra da de skulle oversette nyheten om bildet av det sorte hullet til hawaiisk. Bower mente at Kimura var språkforskeren de burde konsultere med, og da kom også navneforslaget til det sorte hullet.

Det var bemerkelsesverdig i språkets enkelhet, og hvordan det resonnerte med det astrofysiske konseptet, sa Bower.

Pōwehi har blitt det offisielle navnet på det sorte hullet i Hawaii. En formell godkjennelse må likevel komme fra the International Astronomical Union, ifølge Bower. 200 forskere og 13 finansieringsinstitusjoner fra prosjektet må da være enige.

Denne saken ble først publisert på forskning.no.