Trump: Nord-Korea fikk ingen penger for å løslate amerikansk student

Nord-Korea krevde flere millioner dollar fra USA for å dekke sykehusregningen til Otto Warmbier før de løslot den amerikanske studenten. Warmbier døde få dager etter at han kom hjem. Arkivfoto: Jon Chol Jin / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Donald Trump sier at USA ikke har betalt penger til Nord-Korea for å sikre løslatelsen av Otto Warmbier. Studenten døde kort tid etter ankomst til USA.

«Ingen penger ble betalt til Nord-Korea for Otto Warmbier, ikke to millioner dollar, ikke noe annet», skriver den amerikanske presidenten på Twitter fredag.

Meldingen er en kommentar til en CNN-sak der flere ikke navngitte kilder sier at USA ble bedt om å betale en sykehusregning på 2 millioner dollar i forbindelse med løslatelsen av den amerikanske studenten. Kravet ble framsatt under forhandlinger om Warmbiers løslatelse i 2017 mens han lå på sykehus i Nord-Korea.

Men Trump-administrasjonen har ikke betalt regningen, selv om den ifølge en av CNNs kilder ble signert av Joseph Yun, som tidligere jobbet i utenriksdepartementet som spesialutsending til Nord-Korea.

Hjem med hjerneskade

Warmbier ble sendt tilbake til USA i juni 2017 etter halvannet års fangenskap i Nord-Korea, men da han ankom, var han i koma og han døde seks dager senere med en alvorlig hjerneskade.

Otto Warmbier ble arrestert på flyplassen i Pyongyang i januar 2016 idet han skulle forlate landet etter å ha vært der som turist. Den amerikanske studenten ble beskyldt for å ha forsøkt å stjele en propagandaplakat fra et hotell. Han ble dømt og satt fengslet i halvannet år før han ble utlevert til USA.

Blankofullmakt

Joseph Yun fikk overlevert regningen da han reiste til det lukkede landet i 2017 for å hente hjem Warmbier. Yun signerte fakturaen og informerte daværende utenriksminister Rex Tillerson, som igjen fortalte president Donald Trump om sykehusregningen.

Yun sier han hadde ordre fra presidenten om å gjøre «hva som helst» for å få 21 år gamle Warmbier hjem. Regningen havnet hos finansdepartementet, der den forble ubetalt i hele 2017, skriver Washington Post , som også omtaler saken. Avisen skriver det er uklart om regningen er betalt siden.

Vil aldri betale

En kilde sier til CNN at Trump-administrasjonen ikke har betalt regningen, og at den heller ikke ble tatt opp av nordkoreanerne da landet søkte å bedre det anstrengte forholdet til USA.

– Vi har gjort det klart at de aldri kommer til å få noe, sier kilden.

Ved et arrangement tidligere denne måneden, der Warmbiers familie var til stede, avviste utenriksminister Mike Pompeo at USA betaler løsepenger for gisler.

– Husk at enhver betaling til et terrorregime gir dem penger de kan bruke til å ta flere av våre folk som fanger. Vi kan ikke akseptere en sånn risiko, og dere ville ikke bedt oss gjøre det, sa Pompeo.