Russisk selskap tar over Syrias største havn

Et russisk selskap har fått kontrakt på å drive Syrias største havn, Tartus, de neste 49 årene, opplyser myndighetene i Damaskus.

Kontraktslengden på 49 ble fastsatt slik at begge parter kommer godt ut av den, skriver den regjeringsvennlige avisen Al-Watan.

Som en del av avtalen skal russiske Stroytransgaz investere 500 millioner dollar for å utvide havnen lengst øst i Middelhavet, sier Syrias samferdselsminister Ali Hammoud, ifølge den regjeringsvennlige avisen Al-Watan. Han sier havnen, som åpnet på 1960-tallet, ikke er dyp nok til å ta imot store skip.

Russland har en marinebase i Tartus, og landet har vært en viktig alliert for president Bashar al-Assad i den åtte år lange borgerkrigen i Syria. Russerne har gitt avgjørende militær støtte til det syriske regimet.

Sammen med Latakia er Tartus den viktigste havnen i Syria, og den har også blitt en viktig utskipingshavn for irakiske eksportvarer. Ifølge samferdselsministeren vil utvidelsen av havnen gjøre at Syria kan benytte den i stedet for nabolandenes havner når landet skal bygges opp igjen etter borgerkrigen.

Stroytransgaz ble grunnlagt i 1990, året før Sovjetunionen kollapset, og er et av de største entreprenørselskapene i Russland. Milliardæren Gennadij Timtsjenko, som har forbindelser til Kreml, eier 80 prosent av selskapet. I fjor fikk selskapet en 50 år lang kontrakt på utvinning av fosfat fra den syriske regionen Palmyra.