Japan:

– Kan nærme seg i jakten på styrtet F-35

Your browser doesn't support HTML5 video.

Jakten på styrtet F-35 fortsetter – befinner seg trolig på 450 meters dyp Les mer Lukk

Forsvant 20 minutter inn i øvelse 9. april.

Det japanske F-35-kampflyet forsvant brått fra radaren etter å ha lettet fra Misawa-flybasen , nord i Japan under en øvelse 9. april. Både piloten og flykroppen er fremdeles savnet.

Søket ble onsdag antatt å nærme seg vraket, melder CNN:

Fakta om F-35  
  • Norge har besluttet å gå til anskaffelse av inntil 52 nye kampfly av typen F-35.
  • Forventet kostnad for anskaffelsen, basert på en valutakurs på 8,44, er på 81,3 milliarder 2018-kroner. Levetidskostnadene er beregnet til over 270 milliarder, inkludert anskaffelseskostnadene. (Tall fra 2017)
  • F-35 er et såkalt multirollefly, som vil si at det er bygget for å kunne løse en rekke ulike oppdrag, både alene og sammen med andre.
  • F-35-flyene skal erstatte dagens F-16-fly, som fases ut fra 2019. De kan utføre langt flere oppdrag uten støtte fra andre fly eller bakkestasjoner enn de F-16 kan.
  • Det skal leveres seks fly i året fram til 2025. De første tre landet på Ørland flystasjon i november 2017.

(Kilder: Forsvaret, Lockheed Martin, Forsvarsdepartementet, NTB)

– Vi har en ganske god ide om hvor det kan være, sa en tjenestemann i den japanske marinen til kanalen.

Søket omfatter nå dyp på 450 meter, betydelig grunnere enn tidligere anslag. Et eventuelt funn på denne dybden vil være betydelig lettere å heve.

Det amerikanskproduserte F-35-flyet er ansett for å være den mest avanserte stealthfly-teknologien som er i drift.

Les også:Japansk F-35-fly forsvunnet over Stillehavet

Erfaren pilot

Den savnede piloten Akinori Hosomi (41 år) er svært erfaren. Han signaliserte til de andre i sin skvadron at han måtte avbryte øvelsen, 28 minutter etter avgang. Så forsvant flyet fra radaren.

Helikopter fra det japanske flyvåpenet over det antatte krasjstedet, onsdag 10. april. NTB Scanpix/AP. Les mer Lukk

Japan har satt landets 12 øvrige aktive F-35 på bakken etter ulykken. Flyet er av typen Lockheed Martin F-35A – det samme som Norge er i ferd med å ta i bruk. Les også: Alle norske F-35 fortsatt i drift etter japansk ulykke med samme flytype

Det er andre gang et F-35-fly styrter, etter at amerikanske Marine Corps mistet et F-35 nær flybasen Beaufort i delstaten South Carolina i september. Piloten skjøt seg ut og kom i sikkerhet før dette flyet styrtet. Dette var første gang et slikt fly styrtet etter 17 år med det viktige våpenprogrammet, skrev Washington Post.

Den brå og hittil uforklarte forsvinningen i Japan skjedde cirka 20 minutter inn i et treningsoppdrag 9. april, like øst for flybasen Misawa på den japanske hovedøya Honshu.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

F-35A kampfly fra det japanske flyvåpenet. Arkivfoto: NTB Scanpix/AFP. Les mer Lukk

Militære hemmeligheter

Kort tid etter at flyet forsvant ble det spekulert om hvorvidt Kina eller Russland ville starte egne søk. Den avanserte F-35-jageren bærer fortsatt på mange militære hemmeligheter som kan være av interesse for disse landene. Begge er i ferd med å utvikle fly som kan konkurrere med F-35 i lufta. Amerikansk og japansk forsvar har avvist at Kina vil kunne finne lokalisere flyet før deres egne søk.

– Japanerne er i tet her, og vi samarbeider tett med dem, sier USAs fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan fredag i forrige uke, ifølge AirForceTimes.

Også Japans mest avanserte sivile søkefartøy, Kaimei, har blitt satt inn i leteaksjonen. Kaimei er utstyrt med ekkolodd, magnetometer og en ubemannet ubåt som kan søke på 3000 meters dyp.

Noen vrakrester ble lokalisert allerede samme dag som flyet forsvant, men flykroppen og piloten var fortsatt savnet onsdag denne uken. Les også: Vrakrester fra savnet japansk F-35-fly funnet

Japan planlegger til samme kjøp av 147 kampfly av denne typen, til cirka 870 millioner kr per stykke. De er ment å utgjøre ryggraden i landets flyvåpen i flere tiår fremover. I offisielle uttalelser etter ulykken har japanske myndigheter holdt fast ved denne planen.

– Forsvarsdepartementet har full tillit til F-35-programmet, erklærte Pentagons talsperson Charles Summers Jr. i forrige uke.

F-35 regnes som et av historiens dyreste våpenprogram (se faktaboks).

Øvrige kilder: Financial Times, New York Times, NTB.