Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret

Det USA-ledede stormløpet for å gjenerobre Raqqa fra IS kostet ti ganger så mange sivile liv som det koalisjonen har erkjent, konkluderer en ny rapport.

Rapporten er utarbeidet av Amnesty International og Airwars , som krever større åpenhet og vilje til gransking fra den USA-ledede koalisjonens side.

– Mange av flyangrepene var upresise, og tusenvis av artilleriangrep rammet vilkårlig, sier Donatella Rovera i Amnesty.

Etter en 18 måneder lang gransking konkluderer Amnesty og Airwars med at over 1.600 sivile ble drept i den USA-ledede koalisjonens stormløp mot Raqqa. Dette er ti ganger så mange som koalisjonen erkjenner å ha drept.

Raserte byen

Foruten amerikanske kampfly deltok også britiske og franske fly og styrker i angrepene mot Raqqa fra juni til oktober 2017.

– Koalisjonsstyrkene raserte Raqqa, men de kan ikke viske ut sannheten, slår Amnesty og Airwars fast.

– Den USA-ledede koalisjonen må slutte å benekte det sjokkerende omfanget av sivile tap og ødeleggelser, forårsaket av offensiven mot Raqqa, heter det i en felles kunngjøring fra de to organisasjonene.

USA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar

Upresise våpen

Rapporten konkluderer med at mangelfull etterretning resulterte i bombing av bygninger der sivile oppholdt seg. Rovera er også kritiske til koalisjonen valg av våpen.

– Det kan ha med penger å gjøre. Det fins mindre missiler som rammer mer presist, men disse er dyrere. Koalisjonen bruke i stedet ofte gamle bomber av MK-typen, som legger hele bygninger i grus. De er mye billigere, konstaterer hun.

Amnesty er også kritiske til bruken av tungt artilleri mot områder med sivilbefolkning.

– Med en feilmargin på over 100 meter er slikt artilleri notorisk upresist og bruken mot befolkede områder gjør angrepene helt vilkårlige, slår menneskerettsorganisasjonen fast.

Aktuelt: Norske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig

Avviser kritikk

– Vi er ikke perfekte. Vi kan gjøre feil, og under slik krigføring så vil det skje tragedier. Men det er vi som er de gode, og de uskyldige menneskene på slagmarken vet forskjellen på oss og de andre, hevdet koalisjonens daværende øverstkommanderende, general Stephen J. Townsend i 2017.

En talsmann for koalisjonen fastholder i en kommentar til den nye rapporten at det ble tatt de nødvendige forholdsregler for å unngå sivile tap under gjenerobringen av Raqqa.

– Koalisjonen tar alle rimelige forholdsregler for å minimalisere sivile tap. VI gjennomfører presisjonsangrep etter grundig overvåking av målet, sier talsmannen Scott Rawlinson til AP.

Aktuelt: Advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre