Keiserpingviner rammet av mangel på is

Pingvin-kyllinger ved Halley Bay i Antarktis. Mangel på is gjør at keiserpingvinene i området nesten ikke klarer å formere seg. Foto: Peter Fretwell / British Antarctic Survey / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

En katastrofe har rammet det som tidligere var verdens nest største koloni med keiserpingviner, ifølge forskere. Årsaken er mangel på is.

Forskere fra British Antarctic Survey (BAS) har brukt satellittbilder til å undersøke kolonien ved Halley Bay i Weddellhavet i Antarktis.

Her pleide tidligere 25.000 pingvin-par å pare seg hvert år. Men situasjonen endret seg i 2016.

Unormal varme og uvær brøt i stykker isen som keiserpingvinene bruker til å fostre opp ungene sine. Dermed døde nesten alle de nyklekkede pingvin-kyllingene.

Det samme skjedde i 2017 og 2018. Torsdag konstaterte forskerne ved BAS at kolonien ved Halley Bay nærmest er borte.

– Satellittbildene viser tydelig en katastrofal formerings-svikt på dette stedet de siste tre årene, sier Peter Fretwell ved BAS.

Aktuelt: Regnskog hogges ned i høyt tempo

Hans kollega Phil Trathan sier det ikke er mulig å vite sikkert om issmeltingen i området skyldes klimaendringene. Men forskerne har aldri tidligere opplevd at pingvinene her omtrent ikke har klart å formere seg.

En annen pingvin-koloni i nærheten, ved Dawson Lambton, har imidlertid vokst. Det kan dermed se ut som fuglene her har tatt imot «flyktninger» fra det som tidligere var verdens nest største koloni med keiserpingviner.

Reportasje: Nordmannen som gjorde krav på Antarktis – på vegne av Chile