Russland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea

Your browser doesn't support HTML5 video.

Putin: Russland vil være med på atomforhandlinger Les mer Lukk

Russland vil ha et atomvåpenfritt Nord-Korea og krever plass ved forhandlingsbordet etter president Donald Trumps mislykkede diplomati.

Russlands president Vladimir Putin kom med utspillet etter sitt møte med Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Vladivostok torsdag.

Putin opplyste at han har bedt Kim orientere USA om at også Russland heretter vil ha en plass ved forhandlingsbordet og tok til orde for å gjenoppta de såkalte sekspartsforhandlingene.

Sekspartsforhandlingene var et diplomatisk forsøk på å løse striden rundt Nord-Koreas atom- og rakettprogram etter at landet trakk seg fra den internasjonale ikkespredningsavtalen i 2003.

Foruten Nord-Korea deltok USA, Russland, Kina, Japan og Sør-Korea i forhandlingene. De brøt sammen etter at FNs sikkerhetsråd i april 2009 varslet skjerpede sanksjoner mot landet.

Få dager senere kastet Nord-Korea ut inspektørene fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), som inntil da hadde hatt tilgang til landets atominstallasjoner.

Bakgrunn: Putin og Kim fornøyde etter møte

Sikkerhetsgarantier

Etter møtet med Kim sa Putin at han har forståelse for at Nord-Korea krever garantier for egen sikkerhet og suverenitet før landet går med på å oppgi sitt atomvåpenprogram.

– Vi må gjenopprette internasjonal rettsorden og sørge for at det er internasjonal lov og ikke den sterkestes rett som avgjør utviklingen i verden, sa Putin.

Både den russiske presidenten og Kim beskrev torsdagens møte i Vladivostok som fruktbart, noe toppmøtet mellom den nordkoreanske lederen og Trump i Vietnam i februar ikke var.

– Vi har akkurat hatt en meningsfull utveksling av syn på spørsmål av felles interesse, sa Kim etter møtet.

Aktuelt: Russland og Kina med felles marineøvelse

Forhandlinger i stampe

Atomsamtalene mellom Nord-Korea og USA har stått i stampe siden toppmøtet Hanoi, og ledelsen i Pyongyang gjorde det nylig klart at de ikke lenger ønsker å se utenriksminister Mike Pompeo ved forhandlingsbordet.

Putin har tidligere sendt flere invitasjoner til den nordkoreanske lederen, som nå trolig takket ja for å øke presset på USA og amerikanernes frykt for å bli spilt ut over sidelinjen.

Russland har i motsetning til USA tatt til orde for å lette sanksjonstrykket mot Nord-Korea i et forsøk på å få framgang i atomforhandlingene, mens Trump-administrasjonen anklager russerne for å bistå nordkoreanerne med å omgå sanksjonene, noe Kreml avviser.

Kim har det siste året også hatt fire møter med Kinas president Xi Jinping og tre med president Moon Jae-in i Sør-Korea, også dette trolig i et forsøk på å styrke sin forhandlingsposisjon overfor Trump.

Stoltenberg: – Russiske atomvåpen bekymrer