Saudi-Arabias konge med spark til Trump

Tunisias president Beji Caid Essebsi (t.h.), Saudi-Arabias kong Salman (i midten) og Kuwaits emir Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah (t.v.) under toppmøtet i Tunisia søndag. Foto: Zoubeir Souissi / Pool / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Saudi-Arabias kong Salman tar avstand fra sin nære allierte USAs beslutning om å anerkjenne de syriske Golanhøydene som en del av Israel.

– Vi understreker igjen vår kategoriske avvisning av alle tiltak som kan påvirke Syrias suverenitet over Golan, sa kongen under åpningen av toppmøtet til Den arabiske liga i Tunisia søndag.

Tidligere har Salmans regjering i harde ordelag fordømt Golan-beslutningen til USAs president Donald Trump.

Bakgrunn:Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene

Trump varslet for noen uker siden at USA ville anerkjenne de omstridte Golan-høydene som en del av Israel. Tidligere har FNs sikkerhetsråd, med støtte fra USA, slått fast at Golanhøydene er okkupert og annektert av Israel i strid med folkeretten.

De arabiske landene på toppmøtet i Tunisia er uenige om en lang rekke saker. Men de regner med å bli enige om en felles uttalelse hvor de fordømmer Trumps beslutninger om å endre syn på Golanhøydene og å flytte USAs ambassade i Israel til Jerusalem.

Les også:

Tyskland forlenger våpenblokaden av Saudi-Arabia

Senatet vedtar stans av militær bistand til Saudi-Arabias Jemen-krig

Taust fra Trump idet Kongressens Khashoggi-frist utløper