Dommer stanser Trumps ja til offshoreolje i Alaska

Judith Enck, en tidligere regionsjef i det amerikanske miljøverndirektoratet, er blant dem som har demonstrert mot trumps opphevelse av forbudet mot oljeboring i Nordishavet. Fredag gjeninnførte sommer Sharon Gleason forbudet og sa Trump hadde gått ut over sine fullmakter. Arkivfoto: David Klepper / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

En dommer i Alaska stanser Donald Trumps oppheving av et forbud mot oljeboring utenfor kysten av Alaska. Han sier presidenten gikk ut over sine fullmakter.

Forbudet gjaldt boring etter olje i store deler av Nordishavet og i flere undersjøiske juv i Atlanteren. Det ble innført under president Barack Obama, me opphevet av etterfølgeren Donald Trump.

I en kjennelse fredag fastslo den føderale dommeren Sharon Gleason at Trump gikk ut over sine fullmakter da han gjorde om på en viktig del av miljøarven etter sin forgjenger. Loven gir presidenten fullmakt til å unnta visse landområder fra utbygging, men ikke til å oppheve slike unntak, forklarer dommeren.

– Ordlyden i Obamas vedtak fra 2015 og 2016 signaliserer at han målet var varig unntak. Dermed er det bare Kongressen som kan oppheve dem, skriver Gleason i sin kjennelse. Gleason ble utnevnt til dommer under Obama.

Miljøorganisasjonen Earthjustice er glad for å få bekreftet at «presidenten ikke kan trampe på grunnloven og gjøre som hvem vennene hans i oljeindustrien befaler». Bransjeorganisasjonen American Petroleum Institute (API), som har vært part i saken, er uenig derimot med dommen.

– I tillegg til å kunne gi forbrukerne rimelig energi i flere tiår, kan utvikling av de store ressursene på havbunnen gi milliardinntekter til staten, skape tusenvis av arbeidsplasser og styrke landets sikkerhet, heter det i en uttalelse fra API.

Justisdepartementet ønsket lørdag ikke å kommentere saken overfor nyhetsbyrået AP.