Toryene splittet i synet på mulig nyvalg

Etter nok et nederlag i Underhuset, har spekulasjonene om et mulig nyvalg tiltatt, men også i det spørsmålet er Theres Mays konservative parti delt. Foto: Mark Duffy / underhuset / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Dersom brexitavtalen ikke blir vedtatt til uken, kan Theresa May skrive ut nyvalg, Men heller ikke det er det enighet om blant toryene, ifølge britiske aviser.

Noen av rådgiverne mener den britiske statsministeren jobber for å få til en avstemning om de ulike brexitalternativene allerede på tirsdag, noe som betyr at May kan skrive ut nyvalg onsdag, skriver Mail on Sunday, ifølge Reuters.

Spekulasjoner om et mulig nyvalg har tiltatt etter at også Mays tredje forsøk på å få vedtatt utmeldingsavtalen med EU mislyktes.

Frykter «utslettelse»

Samtidig sier ledende medlemmer av det konservative partiet at de ikke ønsker et hurtig nyvalg. Ifølge Sunday Telegraph frykter de at partiet skal bli «utslettet» av velgerne.

Da May skrev ut nyvalg i 2017 i håp om å styrke posisjonen sin foran brexitprosessen, skjedde det motsatte, og partiet mistet flertallet i Underhuset. May måtte bruke milliardløfter for å sikre parlamentarisk støtte fra nordirske DUP, noe som ikke har gjort utmeldingen fra EU noe enklere. DUP er imot enhver løsning for den irske grensen som innebærer at Nord-Irland behandles annerledes enn resten av Storbritannia.

Flere av de konservative toryene i Parlamentet truer med å stemme ned ethvert forsøk på å skrive ut valg midt i brexitkrisen, skriver Observer. De advarer mot ytterligere splittelse i partiet.

Mulig kollaps

Sunday Times går så langt som å si at May risikerer at regjeringen hennes kollapser fullstendig dersom hun ikke klarer å få gjennom avtalen hun har forhandlet fram med unionen. Ifølge avisen vil minst seks proeuropeiske ministere gå av dersom May til slutt velger å forlate EU uten en avtale – en såkalt «hard brexit».

Samtidig advarer Mays parlamentarikere henne mot en langvarig utsettelse av utmeldingen fra EU. Ifølge The Sun har 170 av de 314 toryene i Underhuset skrevet under på et brev der de legger ytterligere press om å få en avklaring etter at Mays avtale før helgen ble nedstemt for tredje gang. Ti regjeringsmedlemmer er blant dem som har satt sitt navn under brevet, melder Reuters.

Tidligere i uken tilbød May seg å gå av som statsminister i bytte mot at avtalen ble vedtatt.