Fire drept under demonstrasjoner på Gazastripen

Israelske soldater og palestinske demonstranter ved grensegjerdet mellom Israel og Gazastripen lørdag. Foto: Tsafrir Abayov / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Titusener demonstrerte på Gazastripen nær grensa mot Israel lørdag. Fire unge demonstranter ble drept og over 300 såret av skudd og tåregass fra israelsk side.

Til tross for det store omfanget, ble det imidlertid ingen repetisjon av de voldsomme hendelsene den 14. mai i fjor, slik enkelte hadde fryktet. Det var dagen da USA flyttet sin Israel-ambassade til Jerusalem, og mer enn 60 palestinere ble drept under omfattende protester.

Lørdag hadde minst 40.000 demonstranter har samlet seg på flere steder nær grensa mellom Gazastripen og Israel, ifølge den israelske hæren.

Palestinske frivillige med gule vester forsøkte å hindre at demonstrantene kom for nær grensegjerdet. En del nærmet seg gjerdet likevel, og israelske soldater svarte med tåregass, gummikuler og skarpe skudd.

Fire døde

Grupper av demonstranter tente på bildekk og kastet stein mot de israelske soldatene.

– Vi vil gå mot grensa selv om vi dør, sa Yusef Ziyada (21) til nyhetsbyrået AFP på formiddagen.

Helsemyndighetene på Gaza-stripen opplyser sent lørdag at totalt fire er drept, tre 17-åringer og en 20-åring.

Kildene i Gaza setter tallet på skadde til minst 316. Av dem skal 64 ha skuddskader.

Årsmarkering

En av de fire døde skal ha blitt truffet av splinter fra en israelsk stridsvogngranat mens han deltok i en mindre protest i forkant av lørdagens store demonstrasjon.

Hæren i Israel hevder at en av deres stridsvogner beskjøt en militær Hamas-stilling fredag kveld etter at eksplosiver ble kastet mot grensegjerdet.

Den store demonstrasjonen lørdag markerer at ett år er gått siden palestinere begynte ukentlige protester nær grensegjerdet. Demonstrantene har krevd slutt på blokaden av Gazastripen og fastholdt palestineres rett til å vende tilbake til områder i Israel som familiene deres i sin tid ble fordrevet fra.

Hamas-oppfordring

Islamistbevegelsen Hamas, som kontrollerer Gazastripen, ba i forkant om at én million mennesker måtte delta i lørdagens massemarkering.

Moskeer i Gaza by har brukt høyttalere til å oppfordre folk til å demonstrere.

I løpet av ett år med ukentlige protester skal over 200 palestinere har blitt drept av israelske styrker nær grensegjerdet. Én israelsk soldat er også blitt drept.

Årsdagen for de ukentlige protestene sammenfaller med markeringen av datoen da seks israelske arabere ble drept av israelske soldater i 1976. Også i Israel og flere europeiske land holder palestinere demonstrasjoner lørdag.