Brasiliansk dommer forbyr feiring av kupp

En dommer forbyr Brasil militære å følge presidentens ordre om å feire 55-årsdagen for militærkuppet i landet. Flere hundre opposisjonelle ble drept eller forsvunnet av militærregimet som styrte Brasil fram til 1985. Foto: Victor R. Caivano / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

En brasiliansk dommer forbyr landets væpnede styrker å feire 55-årsdagen for militærkuppet som innførte to tiår med diktatur i landet.

Kjennelsen kommer etter at president Jair Bolsonaro, som selv har offisersbakgrunn, ga forsvaret ordre om å organisere en passende feiring av kuppet i 1964. Bolsonaro mener for øvrig at det som skjedde i månedsskiftet mars-april for 55 år siden ikke var noe kupp, og han har snakket varmt om det autoritære styret som fulgte fram til 1985.

Dommer Ivana Silva da Luz sier festplanene må sløyfes fordi det ikke finnes noe juridisk grunnlag for en slik feiring. Tre dager etter at Bolsonaros ordre ble kjent – og kritisert – har han endret tonen.

– Det er ikke snakk om å feire. Det handler mer om å minnes, se tilbake og se hva som var riktig og hva som var galt. Og så bruke det til beste for Brasil i fremtiden, sa presidenten i et forsøk på å ta brodden av kritikken.

En nasjonal sannhetskommisjon har kommet fram til at 434 personer ble drept eller forsvant under militærregimet, som sensurerte mediene og torturerte opposisjonelle.