Russisk diplomat har forlatt Sverige etter mulig spionsak

En russisk diplomat har forlatt Sverige etter at en dataekspert han skal ha vært føringsoffiser for ble pågrepet for spionasje, opplyser svenske myndigheter.

Myndighetene sier IT-eksperten og diplomaten møttes til middag for tre uker siden på en nattklubb i Stockholm, der de skal ha planlagt spionasje. IT-eksperten ble pågrepet på nattklubben, og både svenske myndigheter og analytikere stusser over at det har tatt så lang tid før diplomaten ble kalt hjem, skriver nyhetsbyrået AP.

Diplomaten navngis i en europeisk etterretningsrapport nyhetsbyrået AP har fått tak i. Der blir det hevdet at han er spesialist innen teknologisk spionasje. Han skal tidligere ha hatt en lignende rolle mens han var diplomat i Tyskland.

Pressekontakt Anna Lundbladh i det svenske utenriksdepartementet bekrefter at diplomaten har forlatt landet, men ønsker ikke å gå innpå detaljene i saken. Etter pågripelsen av IT-eksperten ble Russlands ambassadør til Sverige kalt inn på teppet «som en følge av aktivitetene til en diplomat».

En anonym tidligere offiser i den svenske etterretningstjenesten sier det er uvanlig at Russland venter så lenge med å kalle tilbake en diplomat som er eksponert på denne måten. Sjefen for sikkerhetspolitiet Säpo, Klas Friberg, uttrykte overraskelse over dette i et intervju med Dagens Nyheter.

Russlands utenriksdepartement har foreløpig ikke svart på APs forespørsel om en kommentar.

Frode Bergs advokat: Slike saker løses tradisjonelt «på bakrommet»