Kolera sprer seg i Mosambik

WHO advarer om kolerakatastrofe i Mosambik etter syklonen Idai. Nå er totalt 139 tilfeller av den dødelige sykdommen påvist. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Tallet på koleratilfeller stiger i kjølvannet av syklonen Idai i Mosambik. 139 tilfeller av den smittsomme sykdommen er nå registrert, ifølge statlige medier.

Onsdag var det kun meldt om fem bekreftede tilfeller av infeksjonssykdommen, som sprer seg gjennom urent vann.

Så langt har fem personer mistet livet som følge av den dødelige sykdommen, ifølge mosambikiske helsemyndigheter.

I kjølvannet av monstersyklonen Idai har det vært frykt for kolera, malaria og andre farlige sykdommer i de oversvømte områdene i Mosambik.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har sendt over 900.000 koleravaksiner til Mosambik og organisasjonen bidrar også med å opprette behandlingssentre for kolera.

Myndighetene har meldt om over 2.500 tilfeller av akutt diaré, ifølge FN. Symptomene på kolera er kraftig diaré med fare for alvorlig dehydrering. Uten behandling er sykdommen i mange tilfeller dødelig, og dødsfall kan inntreffe bare etter et døgn med symptomer.

Over 700 er til nå bekreftet døde som følge av Idai og flommen som fulgte, men helsearbeidere har antydet at tallene vil stige ytterligere. Over 500.000 mennesker er hjemløse etter uværet.